Socijaldemokrate Logo / - LOGO
18/05/2024 u 19:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SD: Izmjenama Poslovnika većina dodatno degradirala ulogu

Jučerašnjim usvajanjem izmjena Poslovnika Skupštine i formalno je dodatno degradirana uloga Parlamenta.

- Nastavilo se sa “gušenjem” kontrolnih mehanizama opozicije, odnosno dodatno se urušavaju do sada definisani poslovnički mehanizmi koje je koristila opozicija - ističu u Socijaldemokratama.

Dosadašnje rješenje u Poslovniku koje je omogućavalo barem dva puta u toku redovnog zasijedanja prohodnost opozicione inicijative za organizovanjem kontrolnog saslušanja članova Vlade zamijenjeno je rješenjem parlamentarne većine da to pravo opozicija ima jednom u toku redovnog zasijedanja.

Naravno, navode iz SD-a, ostalo je da i o tom jednom zahtjevu opozicije opet skupštinski odbori u kojima većinu članova ima parlamentarna većina odlučuju glasanjem, što će nažalost rezultirati nastavljanjem antidemokratske prakse uspostavljene u ovom sazivu Parlamenta da se odbijaju gotovo svi zahtjevi opozicije.

Osim toga, većina je usvojila i rješenje koje predstavlja klasični pravni i demokratski nonsens a to je da se Poslovnikom štiti većina od većine na način da se garantuje prohodnost inicijative većine za održavanjem kontrolnih saslušanja u odborima gdje inače imaju većinu članova, ukazuju u SD-u.

Sve ovo, kako naglašavaju, pokazuje da su sa jedne strane puna usta demokratije i evropskih vrijednosti konstituentima parlamentarne većine dok u praksi rade sve suprotno i urušavaju demokratske mehanizme koji su omogućavali određena prava opoziciji i komplikuju evropsku perspektivu našoj državi, jer je kontrolna uloga Parlamenta važna stavka na našem EU putu.

- Osim toga, većina je odlučila da izmijeni Poslovnik kako bi potpredsjednik Parlamenta, koji po Poslovniku treba da predstavlja partije manje brojnih naroda, bio onaj koji njima odgovara a ne onaj koji ima podršku ostalih poslanika partija manje brojnih naroda, kakvo je bilo do sada rješenje u Poslovniku Skupštine. Nažalost, nisu prihvatili i kompromisno rješenje deblokirajućeg mehanizma u izboru potpredsjednika Parlamenta iz reda partija manje brojnih naroda koje su predložili poslanici SD-a, čime su samo još jednom potvrdili svoju demokratsku nezrelost i jasne namjere da obesmisle svaki dijalog sa opozicijom - zaključuju u SD-u.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 22:04