/ - PHOTO BY AMIR ARABSHAHI ON UNSPLASH
03/05/2024 u 15:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BiH: Spasioci satima pokušavaju doći do rudara zatrpanog 170 metara ispod zemlje

U Rudniku lignita “Mramor” kod Tuzle došlo je do obrušavanja zemlje, a tom prilikom je zatrpan jedan rudar.

-Do nesreće je došlo u ranim jutarnjim satima 3. maja. Rudar je zatrpan u ruševinama. Do sad još nismo uspjeli da dođemo do kolege - kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika uglja “Kreka” za Radio Slobodna Evropa.

Nesreća se, kaže Tokić, dogodila na dubini većoj od 170 metara. Tokić je dodao da rudari i jedinice za spašavanje ulažu nadljudske napore i da se svi nadaju da će doći do rudara i da je on živ i zdrav, prenosi RSE.

Pogon “Mramor” je s eksploatacijom počeo 1958. godine i jedan je od nekoliko preostalih podzemnih kopova uglja u okviru “Kreke”, najstarijeg bosanskohercegovačkog rudnika koji ima oko 2.000 zaposlenih. Jedan je od sedam rudnika na teritoriji Federacije BiH.

 

Godinama se suočavao s financijskim problemima. Zbog neplaćenih poreza rudniku su u više navrata bili blokirani računi, a rudari su svoja prava tražili štrajkom. Dugovanja rudnika u ovom entitetu po svim osnovama iznose više od 460 miliona eura.

Tranzicija s uglja, čije rezerve u BiH iznose oko šest milijardi tona, na obnovljive izvore energije veliki je izazov za BiH i uvjet koji treba ispuniti na putu prema Evropskoj uniji.

U novembru 2020. godine, u okviru Samita Berlinskog procesa, Bosna i Hercegovina je potpisala Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan i Deklaraciju o zajedničkom regionalnom tržištu Zapadnog Balkana.

Deklaracija, između ostalog, podrazumijeva poticanje takse na emisiju ugljen-dioksida, razvoj tržišnih modela za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije, postepeno ukidanje subvencija za ugalj, ali i gašenje svih rudnika uglja i termoelektrana do 2050. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 12:06