/ -SHUTTERSTOCK
11/05/2024 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šta se dešava ako jedete čia sjeme svaki dan

Ljudi se sve više okreću zdravoj ishrani, a jedan od sastojaka koje nikako ne treba propustiti čia sjemenke.

Imaju veliku količinu hranljivih materija, koje nam pomažu u višestrukim procesima kao što su hidratacija, kontrola težine i zaštita kardiovaskularnog sistema. Pored toga, to je savršena prirodna zamjena za neku masniju hranu koja neće doprinijeti našem zdravlju. Da biste izvukli maksimum iz čia sjemena, morate povesti računa o količini i učestalosti konzumiranja ove super namirnice.

Čia sjeme jeste dragocjeno ali ne pretjerujte s količinom

Čia sjemenke obiluju proteinima i mnogim hranljivim materijam abitnim za očuvanje zdravlja. Međutim, ako ih konzumirate u prevelikim količinama to može izazvati neke zdravstvene tegobe. Dovoljno je da pojedete jednu kašiku čia sjemena dnevno. A optimalna količina zavisi i od težine, starosti, pola i fizičkog stanja svakog pojedinca.

Koje prednosti imaju ove dragocjene sjemenke

Ako se ovo sjeme pravilno koristi, koristi za naše tijelo se višestruko povećavaju. Među svim svojstvima koje ima čia sjeme, izdvaja se sledećih 5:

Poboljšava kardiovaskularni sistem: jedna od najvažnijih stavki kada su u pitanju čia sjeme jeste to da je bogate omega-3 masnim kiselinama. Ova masna kiselina pomaže u smanjenju holesterola i sprečavanju srčanih oboljenja. S druge strane, smanjuje rizik od dijabetesa.

Jača kosti: čia sjeme sadrži mnogo kalcijuma i magnezijuma, što je izuzetno važno za zdravlje kostiju.

Digestiv: Pruža veoma dobru podršku crijevima i svim njihovim funkcijama. Pored toga, pruža odličan osjećaj sitosti.

Antioksidans: pomažu da tijelo bude zaštićenije i pripremljeno za oporavak od bolesti. Čia sjemenke jačaju cio organizam i usporavaju starenje.

Hidratacija: jedna od njegovih najvažnijih karakteristika je da čia sjeme odlično upija vodu, pa je savršeno konzumiranje prije treninga i u toplim ljetnjim mjesecima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 02:07