Jelena Perovic / JELENA PEROVIC - LAZAR RUZIC
29/04/2024 u 21:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perović: Novovića treba razriješiti, ostajem na čelu ASK

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović kazala je da smatra da je uhapšena jer je institucija na čijem je čelu u svom radu imala određene postupke o radu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Ona je za E TV rekla da je znala da će biti uhapšena nakon što je ta institucija “utvrdila nepravilnosti u radu jednog javnog funcionera”.

- Očekivala sam da će hapšenje da bude, odnosno pretresi, premetačina i praćenje još i u decembru mjesecu. Sve to ima veze sa pokrenutim postupcima u ASK-u i o nepravilnostima koje smo utvrdili u zadnje tri godine, a posebno u zadnjih godinu dana kada je riječ o Specijalnom državnom tužilaštvu. Tako da su to stvari koje nikako ne odgovaraju i to što oni rade daleko je od demokratskog puta Crne Gore i uopšte da naši građani mogu da se osjećaju zaštićeno - rekla je Perović.

Ona je dodala i da misli “da je veliki problem da se postupa na ovaj način jer svaki građanin je u problemu i svaki građanin može doći u moju situaciju”.

(FOTO) Uhapšena Jelena Perović

Perović je kazala i da su određeni postupci o radu SDT-a koje je pokrenuo ASK bili medijski propraćeni, a da neki nijesu.

- Po mom mišljenju glavni i osnovni razlog za moje hapšenje je da smo utvrdili da je glavni specijalni tužilac nezakonito oduzimao predmete koji su bili politički-društveno bitni u tom trenutku vladajućoj većini od izabranih specijalnih tužioca i dodjeljivao ih je tužiocima koje je sam tražio da se upute u Specijalno državno tužilaštvo. Zakon jasno propisuje kad se bilo koji predmet od speciljalnog tužioca može izuzeti, nabrojani su razlozi kad se predmet može oduzeti specijalnom tužiocu, da se mora donijeti odluka o oduzimanju predmeta… Svi predmeti koji su bili politički bitni političkoj većini oni su oduzeti od specijalnih tužioca i dati tužiocima koji su bili maltene bez iskustva u tužilačkom smislu. To je po zakonu razlog za razrješenje glavnog specijalnog tužioca, odnosno svakog rukovodioca koji učini takvu povredu - rekla je Perović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 22:19