Sa sastanka / - FOTO: SAšA MATIć/VLADA CRNE GORE
29/04/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada priprema set mjera protiv priređivača igara koji ne pošptuju zakone

Vlada će pripremiti plan mjera protiv priređivača igara na sreću koji ignorišu zakonske norme, tako što će im oduzimati licence, koncesija, ali pokretati i krivičnu odgovornost.

To se navodi u saopštenju Vlade nakon sjednice Koordinacionog tijela za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću, kojoj je predsjedavao potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju i predsjednik Koordinacionog tijela Momo Koprivica.

Navodi se da je prema izvještaju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija utvrđen veliki broj školskih ustanova u čijoj blizini se na nepropisanoj udaljenosti nalaze kladionice i drugi objekti za priređivanje igara na sreću.

- Što govori o tome koliko su ignorisane zakonske norme, ali i zanemarene potrebe djece da se zaštite od ekonomskog iskorišćavanja, što su ustavne obaveze države. Shodno tome, u pripremi je plan odlučnih mjera koje počivaju na analizi stanja o preduzimanju koraka, počev od oduzimanja licenci, koncesija, pa do krivične odgovornosti - piše u saopštenju.

Dodaje se da je planirano formiranje Operativne grupe, koja će kreirati preporuke koje se odnose na prevenciju zavisnosti od igara na sreću, posebno kod djece školskog uzrasta i mladih ljudi, a u cilju promocije zdravih stilova života.

Koprivica: Od igara na sreću za tri mjeseca više od tri miliona

Saopšteno je i da o stanju u oblasti igara na sreću "najbolje svjedoče alarmantni pokazatelji broja transakcija i količine novca koji je prenesen na inostrane ilegalne sajtove".

- Tako je za ove transfere u 2022. godini obavljeno 132.109 transakcija čija je vrijednost čak 6.315.019 eura, a u 2023. godini 133.445 transakcija u vrijednosti od 6.183.943 eura. Izmjenama Zakona o igrama na sreću, koje su usvojene u decembru 2023. godine, definisani su zabrane i mehanizmi za blokadu inostranih sajtova -saopšteno je.

Na sjednici Koordinacionog tijela, dodaje se, definisane su i konkretne mjere u cilju efektnog sprovođenja ovih zabrana, posebno na planu blokiranja bankarskih plaćanja akterima igara koje nijesu registrovane i koje nemaju legalni osnov u Crnoj Gori.

- Time se, osim zaštite zakonitosti i jednakosti, šalje snažna poruka da ćemo spriječiti sve odlive ka ilegalnim inostranim sajtovima, koji nerijetko služe za finansijske prevare i pranje novca. Osim navedenog, kreiran je i okvir za sprovođenje zajedničkih aktivnosti i formiranje zajedničkih timova Uprave za igre na sreću, nadležne inspekcije i Uprave policije, u cilju borbe protiv svih oblika nelegalnog poslovanja u oblasti igara na sreću. Cilj je da se, uključivanjem više aktera, na precizan način, unaprijedi organizacija rada u vezi sa detektovanjem i procesuiranjem svih oblika bezakonja- piše u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 06:34