/ - MUP
11/05/2024 u 12:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mijović: Ispunjena skoro sva privremena mjerila iz Poglavlja 24

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) završilo je obaveze za skoro sva privremena mjerila iz Poglavlja 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, kazala državna sekretarka MUP-a i šefica pregovaračke grupe za Poglavlje 24, Jovana Mijović.

Ona je u intervjuu agenciji MINA kazala da je ostalo da budu realizovani ugovori za izradu projekta nadogradnje Centra za prihvat u Spužu i izgradnje Centra u Božaju.

Ona je istakla da je evidentno da je Crna Gora u posljednjih pola godine izuzetno napradovala na evropskom putu.

- U prilog tome govori i činjenica da su svi evropski zvaničnici, zvaničnici zemalja članica Evropske unije (EU) i sami zvaničnici Unije izuzetno iznenađeni napretkom koji je Crna Gora učinila na polju EU integracija - rekla je Mijović.

Ona je, govoreći o dobijanju pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), kazala da u Crnoj Gori trenutno ne postoji niko ko ne zna šta je IBAR i da se generalno govori o tome da će Crna Gora vjerovatno postati prva naredna članica EU.

- Konkretno iz Poglavlja 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, u MUP-u do sada smo završili skoro sva privremena mjerila - rekla je Mijović.

Na pitanje šta od privremenih mjerila nije ispunjeno, ona je odgovorila da su ostale sitne tehničke korekcije.

- Iz Poglavlja 24 ono što nam je ostalo je da realizujemo dva ugovora za izradu projekta nadogradnje Centra za prihvat u Spužu i izgradnje Centra u Božaju - kazala je Mijović.

Ona je navela da moraju sačekati određene zakonske uslove i da proteknu određeni zakonski rokovi, kako bi imali ispunjena i ta dva mjerila.

Mijović je podsjetila da je usvojen i Šengenski akcioni plan, koji je bio jedno od privremenih mjerila.

- I takođe idemo čak i korak dalje, gdje ćemo usvojiti određenu vrstu kadrovskog plana razvoja granične policije - rekla je Mijović.

Ona je istakla da Crna Gora teži tome da njene granice budu granice EU.

- Samim tim moramo dodatno ulagati u očuvanje bezbjednosti granica Crna Gora - poručila je Mijović.

Ona je navela da je za dobijanje IBAR-a potrebno da budu ispunjena privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, koje vode Ministarstvo pravde i MUP.

Prema riječima Mijović, da bi Crna Gora mogla dobiti IBAR u junu - pominje se zato što će tada vjerovatno biti međuvladina konferencija u Briselu.

Ona je objasnila da je Ministarstvo pravde imalo posao koji se ticao legislative i zakonodavnog dijela.

- Za MUP, preostala privremena mjerila su se ticala migrantskih pitanja, interoperabilnosti, zdravstvene zaštite migranata, poboljšanja uslova u smještajnim jedinicama za prihvat migranata - rekla je Mijović.

Ona je istakla da očekuje da će Crna Gora u junu dobiti pozitivan IBAR što će, kako je navela, voditi završnim mjerilima i zatvaranju poglavlja, kako bi Crna Gora pristupila EU.

- Očekujemo da će Crna Gora dobiti IBAR, to želim da negdje podvučem iz prostog razloga što u prethodnih pola godine cijeli MUP radi na ispunjenju privremenih mjerila - naglasila je Mijović.

Ona smatra da i odgovor evropskih zvaničnika govori u prilog tome da će Crna Gora dobiti pozitivan IBAR.

Mijović je istakla da će Crna Gora, nakon dobijanja IBAR-a, nastaviti sa poslom i evropskim putem.

- Nas čeka EU agenda, čeka nas zatvaranje poglavlja. Dobijanjem IBAR-a ne zatvaramo poglavlje, tek onda treba da dobijemo završena mjerila - rekla je Mijović.

Kako je navela, u tom trenutku Crnu Goru čeka jedan ozbiljan posao.

- Ukoliko smo prethodnih pola godine ovoliko radili na ispunjenju privremenih mjerila, u narednih par godina nas čeka ozbiljen evropski put, sama EU agenda - rekla je Mijović.

Ona je istakla da je MUP za ovu godinu, iako je program pristupanja Crne Gore usvojen u aprilu, već odradio od 80 do 90 odsto EU agende.

Mijović je, objašnjavajući šta za građane znači interoperabilnost koja se u Poglavlju 24 posebno tretira, kazala da interoperabilnost omogućava Specijalnom državnu tužilaštvu (SDT) i svim drugim organima koji su potpisnici sporazuma da pristupe bazama podataka u realnom vremenu.

- Ono što to znači građanima u konkretnom slučaju jesu brže i djelotvornije istrage, jer izuzetno je važno da tužilačka funkcija može da se obavlja nesmetano, da u svakom trenutku SDT može u realnom vremenu da pristupi određenim bazama podataka - navela je Mijović.

Tako, kako je kazala, dolazi do smanjenja administracije i papirologije.

- Dolazimo do mogućnosti da na najmanju moguću mjeru smanjujemo neke vrste zloupotreba u samom postupku - dodala je Mijović.

Ona je istakla da građanima sama privremena mjerila kao takva, što se tiče Poglavlja 24, donose određenu bezbjednost života u Crnoj Gori.

- Ispunjavanjem privremenih mjerila dobijamo završna mjerila - naglasila je Mijović.

MUP, kako je rekla, teži bezbjednosti crnogorskih građana, ali i svih osoba koje se u nekom trenutku nalaze na teritoriji Crne Gore.

- Upravo iz tog razloga je i cijeli EU put Crne Gore, jer zaista onog momenta kada pružimo bezbjednost, smatramo da smo odradili mnogo - rekla je Mijović.

Ona je poručila da će u fokusu MUP-a i dalje biti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Sama EU počiva na principima pravednosti i pravičnosti, zaista moramo se boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije - kazala je Mijović.

Ona je podsjetila da su u Crnoj Gori u prethodnom periodu uhapšeni bivši glavni specijalni tužilac, dva direktora i dva pomoćnika direktora policije, nekoliko carinskih i policijskih službenika.

- Mi moramo građanima da obezbijedimo mir, moramo državi da obezbijedimo stabilnost - rekla je Mijović.

Kako je istakla, stabilne države nema bez stabilnog bezbjednosnog sektora.

- Treba da imate prave ljude na pravom mjestu, to jeste ljude koji će znanjem i moralnim kvalitetima da doprinesu da Crna Gora zaista bude bezbjedna, kako za njene građane i državljane, tako i za sve osobe koje borave ovdje - poručila je Mijović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 05:13