састанак Ђукановић, Куртези / - фото: Кабинет предсједника
14/05/2021 u 16:45 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић са амбасадором Албаније разговарао о пријатељским односима ове двије земље

Истовремено, пред нама су и изазови на плану европеизациjе региона и изазови коjи оваj регион и Европа имаjу са утицаjем трећих страна чиjи су интереси супротни европским, оциjенио jе Предсjедник

Предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић jе уз задовољство инициjативом за разговор поновио честитке на успjешноj организациjи недавно одржаних парламентарних избора у тоj земљи и изразио наду да ће слободно изражена воља грађана Албаниjе бити основ за даљи напредак и постизање циљева те земље на пољу економиjе и демократског развоjа.Уз оцjену да су и пред Црном Гором и пред Албаниjом броjни изазови, казао jе да jе наjтежи jош увиjек борба са пандемиjом, исказаjући очекивање да ће након задовољаваjућег степена имунизациjе становништва бити створени услови за подстицаj туризма и савладавање економских посљедица, саопштено је Кабинета предсједника.

– Истовремено, пред нама  су и изазови на плану европеизациjе региона, и изазови коjи оваj регион и Европа имаjу са утицаjем трећих страна чиjи су интереси супротни европским – оциjенио jе Предсjедник. У том контексту исказао jе увjерење да ћемо обjективним и ажурним информисањем НАТО , као чланице, успjети да привучемо пажњу и заштитимо регион од малигних утицаjа, као и да ћемо успjети да анимирамо европске партнере на jачу и ажурниjу политику проширења. Он jе подсjетио да Црна Гора у свим сусретима са европским званичницима потенцира питање што скориjег почетка  приступних преговора Албаниjе и Сjеверне Македониjе, што ће бити порука и на предстоjећем састанку у Бриселу на позив високог  комесара Бореља.

Предсjедник jе оциjенио да су односи двиjе државе узорни и приjатељски, без отворених питања и уз обавезу обjе земље да пажљиво његуjу односе са мањинским народима. На тоj линиjи, поручио jе да jе искуство Црне Горе и Албаниjе риjетко позитивно и на понос  у погледу доприноса мањина развоjу и стабилности двиjе државе.  Он jе исказао очекивање да ће се након скорог формирања нове владе у Албаниjи , наставити са политиком укупне стабилности, што ће бити повод за jош интензивниjи диjалог и развоj односа. 

Амбасадор Куртези jе уз захвалност за приjем, поздравио позитивне и братске односе Црне Горе и Албаниjе коjи су примjер свима у региону. Уз констатациjу  да jе од велике важности наставити jачање економских веза. Куртези jе изразио отвореност за наставак добре сарадње са новом извршном влашћу  на свим нивоима, на темељима  искустава са претходном владом коjи су резултирали веома добрим односима. Истовремено, изражена jе одређена забринутост везана за питања и наjаве  законских рjешења о држављанству и праву гласа, коjа могу да се одразе на мањинске народе, тако и  албански, као и одређеним изjавама званичника коjе, како jе казао не помажу стабилности региона. Он jе захвалио Предсjеднику за допринос потпуно равноправном положаjу албанског народа у Црноj Гори, што jе резултат његове идеjе и визиjе, као и за инициjативе као што су Закон о националним симболима и формирању општине Тузи.

Куртези је истакао да jе његова порука албанским представницима у Црноj Гори да мораjу да раде на стабилности  и за добро Црне Горе,  чиjи су поносни грађани. Амбасадор Куртези jе захвалио Предсjеднику за подршку на плану европских интеграциjа , истичући да су упркос застоjима оптимисти, jер не постоjи друга опциjа и не желе да вакуум испуне треће стране, него ЕУ. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 19:19