/ Др Снежана Барјактаровић Лабовић
13/05/2021 u 07:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Дому здравља Бар планирају отварање Савјетовалишта за исхрану дјеце предшколског узраста

За постизање овог циља планирана је набавка лабораторијске опреме за контролу квалитета и безбједности хране, набавка аутомобила за узорковање, отварање савјетовалишта за исхрану у оквиру Дома здравља Бар

Унапређење здравља дјеце кроз успостављање система контроле квалитета исхране и безбједности хране и подизање свијести о потреби стицања здравих животних навика циљ је пројекта ХЕПСЦ – Здрава исхрана дјеце предшколског узраста („Healthy Eating Pre Schools Children”). Уз све превентивне активности предвиђене пројектом планирано је оснивање Савјетовалишта за исхрану.

Менаџер пројекта HEPSC  доц. др Снежана Барјактаровић Лабовић, специјалиста хигијене, узи спец. дијетотерапије, каже да су планиране едукације родитеља и васпитача.

– За постизање овог циља планирана је набавка лабораторијске опреме за контролу квалитета и безбједности хране, набавка аутомобила за узорковање, отварање савјетовалишта за исхрану у оквиру Дома здравља Бар, као и велики број едукација стручног кадра као и дјеце предшколског узраста, родитеља и запослених у предшколским установама (васпитача и свих који раде са храном) – каже др Барјактаровић Лабовић.

Међутим, због епидемиолошке ситуације изазване ковидом-19 Дом здравља Бар није у могућности да обезбиједи сва потребна средства. Од Министарства здравља тражили су помоћ у виду позајмице. Министарство здравља се обратило Министарству финансија да размотри могућност позајмице Дому здравља Бар.

Буџет пројекта 213.303 еура

Пројекат је значајан за Бар и за цијелу приморску регију, јер је у фокусу здравље дјеце.

ЈУ Дом здравља Бар 1. октобра 2020. године започео је имплементацију пројекта HEPSC који се финансира из средстава Европске уније у оквиру програма INTERREG IPA CBC Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора, 2014–2020. Укупан буџет пројекта износи 657.923,36 еура. Буџет који се односи на ЈУ Дом здравља Бар, који је и водећи партнер у пројекту, износи 213.303 еура од којих се из буџета пројекта финансира износ од 181.307,51 (85 одсто), док је износ националне контрибуције 31.995,45 еура (15 одсто).

– Након позитивног одговора Министарства финансија, коначну ријеч је дала Влада Црне Горе која је својим закључцима обавезала Фонд здравства Црне Горе да Дому здравља Бар обезбиједи позајмицу у износу од 100.000 еура, а, пошто се новац који се финансира из ЕУ фонда рефундира, позајмицу ћемо затворили одмах након рефунадације средстава из ЕУ фонда. Као менаџер пројекта у име менаџмента Дома здравља Бар, чију подршку имам од почетка реализације пројекта, и у своје лично име захваљујем свим институцијама које су препознале значај пројекта и кроз одобрену позајмицу нам омогућиле да благовремено и успјешно извршимо све планиране активности – казала је др Барјактаровић Лабовић и закључила „надам се да ће се брзо остварити и први позитивни резултати пројекта – Здрава исхрана дјеце предшколског узраста”.

Д.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:35