Odbornici SO Ulcinj na jednoj od neuspjelih konstitutivnih sjednica / -M.K.
03/06/2022 u 06:13 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић апеловао: Не правити циркус од институција локалне управе

Конститутивна сједница СО Улцињ на којој је требало да се бира предсједник локалног парламента неколико пута је прекидана, а последњи пут у уторак, 31. маја, када је сједницу прекинуо предсједавајући Мехмет Зенка

Влада Црне Горе одлучила је јуче да се данас одржи конститутивна сjедница Скупштине општине Улцињ, као мјеру прописану чланом 39 став 4 Закона о локалноj самоуправи. Премиjер Дритан Абазовић на сједници Владе казао је да је увјерен да ће сjедница СО протећи у складу са демократском културом апелуjући "да се од институциjа локалне управе не прави циркус". Министар jавне управе Мараш Дукаj саопштио jе да ће службеници његовог ресора пратити данашњи рад локалног парламента. Министар људских и мањинских права Фатмир Ђека казао је да у Улцињу постоjи "силовање демократиjе и бруталан покушаj прекраjања изборне воље грађана", те да зато Влада треба да искористи сва правна средства како би се прекинуло незаконито дjеловање и бахаћење.

- Ради се о драстичном кршењу законских процедура и кршења права грађана на локалну смаоуправу. И то све пред почетак туристичке сезоне, коjа ће бити одлична - рекао jе Ђека.

Ресулани и Вукчевић злоупотријебили службени положај

Управа инспекција је 30.маја, након надзора у локалној самоуправи, донијела је рјешење и изрекла управне мјере в.д.секретару СО Улцињ Бесарту Ресуланију и в.д. шефа Службе за заштиту и заједничке послове Огњену Вукчевићу. Обојици је изречена мјера опомене, а Вукчевићу и мјера забране вршења послова вођења управног поступка и доношења управног акта. Вукчевић и Ресулани нијесу омогућили услове за несметан рад управном инспектору и одбили да поступе по његовом усменом налогу.

- Из утврђеног вање чињеничног стања произилази основана сумња да су в.д. секратар СО Беарт Ресулани и вд шефа Службе за заштиту и заједничке послове Огњен Вукчевић извршили кривично дјело из члана 416 КЗ ЦГ злоупотреба службеног положаја јер су неизвршењем своје службене дужности другом нанијели штету, наводи се у рјешењу Управне инспекције.

У Закону о локалној самоуправи наводи се да jе Скупштина општине конституисана избором предсjедника тог дома. Конститутивна сједница СО Улцињ на којој је требало да се бира предсједник локалног парламента неколико пута је прекидана, а последњи пут у уторак, 31. маја, када је сједницу прекинуо предсједавајући Мехмет Зенка, лидер ДУА, који је предсједавао као други најстарији одборник послије Јасмине Хаса која је поднијела оставку. Зенка је образложио да је истекао законски рок за конституисање као одбијање партија будуће владајуће већине да учествују на консултативном састанку на коме би се бирала комисија за праћење процеса избора предсједника СО. Кандидат за предсједника СО је потпредједник Форце Ардијан Маврић док је кандидаткиња ДПС-а одборница Ивана Јанчић Поповић. Фукционер ГП УРА и носилац листе "За нови почетак", Омер Бајрактари кандидат је за предсједника Општине Улцињ.

Подсјетимо, Коалиција "За нови почетак" и Нова демократска снага Форца договориле су коалициони споразум о формирању локалне власти у Улцињу. Према одредбама споразума, прве двије године функцију предсједника Општине обављаће представник Коалиције "За нови почетак", а потом представник Форце. Скупштином општине у прве двије године предсједаваће представник Форце, а представник Коалиције "За нови почетак" у преостале двије године мандата. Локални парламент броји 33 одборничка мјеста. На локалним изборима одржаним 27. марта највише мандата, 14, освојила је Каолиција "За нови почетак" (УРА, ДП, СД, СДП, АА). По шест мандата освојили су Демократска унија Албанаца и Коалиција "За Улцињ и Црну Гору" (ДПС и Бошњачка странка). Пет мандата освојила Форца, а два мандата Демократска Црна Гора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 01:07