Акција чишћења Улциња / - НВО Грин лајф
13/09/2021 u 13:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Акција чишћења у Улцињу: Сакупљено 40 врећа отпада, учествовали и рониоци

У води и на копну налази се највише пластичног отпада, затим лименки, гуме, текстила

НВО Грин лајф, у сарадњи са спортско-риболовним друштвом Нептун из Улциња, успјешно је спровела акције чишћења подводног дијела улцињске обале у оквиру пројекта “Очистимо улцињску обалу од пластике”. Сакупљено је 40 великих врећа отпада.

 - Рониоци су у току акција извлачили отпад из воде на локацијама Лиман I и Лиман II и Мала плажа у Улцињу, а уз помоћ волонтера смо извршили анализу врсте, количине и извора покупљеног отпада на броду. Такође, санирали смо увалу у близини Старог града која претходно никада није била чишћена, а на којој је била нагомилана енормна количина отпада - навели су из Грин лајфа.

image

Акција чишћења Улциња

- НВО Грин лајф

Како додају, након ревизије и оквирне анализе, поносе се резултатима и већ сада могу закључити да се и у води и на копну налази највише пластичног отпада, затим лименки, гуме, текстила…

- 55.1% од укупне количине биле су пластичне боце, а заједно са осталим пластичним предметима чине 75.5% укупне до сада анализиране количине. Након детаљне анализе прикупљених података, организоваћемо Округли сто на коме ћемо институцијама представити резултате и понудити приједлоге ријешења овог проблема. Ово питање тиче се грађана Улциња, али и свих грађана Црне Горе, туриста и посјетилаца нашег приморја, узевши у обзир да је пластика један од највећих загађивача мора и океана - додају они.

image

Акција чишћења Улциња

- НВО Грин лајф

У наредном периоду, израдиће информативне табле које ће бити постављене на три различите локације на подручју Улцињу.

- Такође, организоваћемо три информативна дана током којих ћемо говорити о пластици као значајном загађивачу животне средине и пружити могућност локалном становништву и туристима да се више информишу о штетном утицају пластике - додају они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:46