Грађани учествовали у акцији чишћења обале мора / - фото: CG NEWS
05/06/2021 u 15:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Акција у Бококоторском заливу, грађани очистили обалу од отпада

Циљ ове акциjе jе да споjимо све институциjе, да заjедно са свим љубитељима природе из НВО сектора укажемо на проблем коjи сви имамо, казао је Мрдак

Више од 70 људи учествовало jе данас у чишћењу отпада на обали, мору и приморjу у Бококоторском заливу. Акциjу jе организовало Министарство екологиjе са циљем обиљежавања Свjетског дана животне средине.

Из Министраства екологије су казали да је акциjа организована на волонтерскоj основи, у партнерству са Канцелариjом Програма Уjедињених нациjа за развоj у Црноj Гори. Данашњу акциjу чишћења подржали су Институт за биологиjу мора, Управа поморске сигурности и управљања лукама и Регионални ронилачки центар. Акциjу jе подржао и приватни сектор и то компаниjе YУ Брив, Бела Бока, Валго, као и представници НВО сектора и броjни волонтери.

Током данашње акциjе очишћено jе подручjе од Костањице до Турског Рта и од Стрпа према Липцима коjе карактерише велика количина чврстог отпада на морском дну коjи има негативан утицаj на морски екосистем и узрокуjе оштећења организама морског дна. Поред морског акваториjума чишћене су плаже на подручjу Рисанског залива.

Данило Мрдак државни секретар у Министарству екологиjе, просторног планирања и урбанизма казао jе да jе ово само jедна у низу активности коjе се организуjу у оквиру Програма обиљежавања 30 година еколошке државе Црне Горе.

– Циљ ове акциjе jе да споjимо све институциjе интернационалне и националне, као и она на локалном нивоу, да заjедно са свим љубитељима природе из НВО сектора, укажемо на проблем коjи сви имамо, а то jе огромна количина отпада коjа се налази у нашем мору. Управо jучерашњи састанак коjег смо имали у склопу проjекта ГЕФ Адратиц, jе указао да jедан од већих проблема у смислу очувања морске животне средине, представља велика количина чврстог отпада – казао jе Мрдак.

Стална представница УНДП-а у Црноj Гори Данијела Гашпарикова, истакла jе да jе отпад коjи jе данас прикупљен подсjетник да људи ниjесу довољно учинили за планету и да своjим понашањем, какво jе, између осталог, лоше управљање отпадом, доприносе климатскоj кризи.

– Уз наду да ниjесмо закаснили, краjњи jе тренутак за озбиљност, одлучност и хитну акциjу, што ће у новембру, на самиту УН о климатским промjенама, потврдити и скоро 200 држава из читавог свиjета. Црна Гора амбициозно планира да постави нови циљ – да до 2030. године смањи емисиjу штетних гасова за 35%. Сви заjедно морамо више да се потрудимо и кроз ефикасниjу примjену закона и стварање система коjи ће подстаћи људе на исправно управљање отпадом сприjечимо нежељена људска понашања – поручила jе Гашпарикова.

На данашњоj акциjи представљен jе и лого коjи ће пратити овогодишњу кампању обиљежавања 30 година еколошке државе, а назив кампање jе "сваки ЛИСТ свака КАП". Ауторка логоа jе Милена Живковић.

– Намjера ми jе била да пренесем поруку колико смо важни сви ми и сваки гест и свака акциjа поjединца, колико jе значаjна. Зато сам и дошла на идеjу да слоган буде „Сваки лист ,свака кап”, што подразумиjева да смо сви подjеднако важни, а да ће се кроз љубав нешто и урадити ”– казала jе Живковић.

Милан Газдић директор Агенциjе за заштиту животне средине казао jе да jе тема овогодишњег Свjетског дана животне средине "Обнова екосистема".

– Управо jе данашња акциjа посвећена jедном виду обнављања екосистема обзиром да отпад на плажама и у мору представља jедну од наjвећих приjетњи за екосистем и биодиверзитет – казао jе Газдић.

 А на важност данашњег дана указао jе и директор Еко фонда Драшко Бољевић.

– Циљ jе да се скрене пажња jавности на броjне еколошке проблеме и потребу очувања и унаприjеђења квалитета животне средине – поручио jе Бољевић.

Младен Микиjељ директор Jавног предузећа за управљање морским добро изразио jе задовољство што jе био дио данашње акциjе, истичући да ће ово предузеће и даље бити дио свих акциjа, коjе могу да допринесу повећању свиjести, као заштити животне средине и побољшању квалитета морске обале.

– Велико ми jе задовољство што смо успjели дjелимично да допринесемо обиљежавању jедног од наjважниjих дана у календару Црне Горе – поручио jе Микиjељ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 07:25