фото Д.С. / - BAKOVIC
20/01/2022 u 15:09 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Арабеловић: Неадекватан однос владе Црне Горе и Министарства капиталних инвестиција према Мркојевићима

Додаје да се Савјет мјесне заједнице за помоћ се обратио Влади Црне Горе и Заштитнику људских мањинских права

Умјесто, да Министаство капиталних инвестиција уважи захтјеве великог броја мјештана и предметну локацију укине, из овог ресора су Нацртом плана за давање концесија за детаљно геолошко истраживање и експлоатацију минералних сировина за 2022. годину у Мјесној заједници, планирали изградњу још два каменолома, саопштио је предсједник Савјета МЗ Мркојевићи, Сенад Арабеловић.

У протеклом периоду били смо свједоци дешавањима која се односе на давање сагласности овог министарства за експлоатацију техничко-грађевинског камена у Мркојевићима која није наишла на добар одзив код мјешана. Умјесто, да Министаство уважи захтјеве великог броја мјештана и предметну локацију укине, из овог ресора су Нацртом плана за давање концесија за детаљно геолошко истраживање и експлоатацију минералних сировина за 2022. годину у нашој Мјесној заједници је планирали изградњу још два каменолома. Упркос обраћањима Мјесне заједнице надлежном министарству, како би се предузеле мјере и радње са циљем одустајања од експлоатације грађевинско- техничког камена у Вељој Горани и на тај начин заштитило здравље и живот грађана, није било разумијевања. Као одговор на то имамо Нацрт плана експлоатације камена на двије нове локације у Мркојевићима -каже он.

Додаје да се Савјет мјесне заједнице за помоћ се обратио Влади Црне Горе и Заштитнику људских мањинских права.

- Упознате су и Делегација ЕУ у Црној Гори, Амбасаде Сједињених Америчких Држава, Њемачке и Велике Британије у Црној Гори, од којих је тражено акивно учешће и давање доприноса у циљу рјешавања проблема који директно угрожава животе мјештана Мркојевића. Још једном напомињемо да мјештани Веље Горане и Мркојевића од првих сазнања да се планира изгадња каменолома исказују негодовање. Експлоатација камена би директно угрозила природу, здравље и животе мјештана који деценијама уназад живе од пољопривреде и продаје пољопривредних производа - истиче Арабеловић.

Наглашава да се прве куће од локације каменолома у Вељој Горани налазе на мање од 200 метара.

- Дикректни негативни ефекти, огледају се и у загађењу пијаће воде коју мјештани сакупљају од кишнице, загађењу земљишта и пољопривредних обрадивих површина од прашине и честица које би настајале експлоатацијом, сталним потресима и подрхтавањима тла, буком која би онемогућила живот мјештанима и туристима. Мјесна заједница Мркојевићи се последњих година развија великом брзином. Двије кључне гране даљег развоја се огледају у туризму у приобалном дијелу, сеоском туризму и узгајању пољопривредних производа”, појаснио је Арабеловић.

Подршку даљем развоју Мркојевића представља, како додаје,  изградња путног правца Св.Иван- Каменички мост која пролази дуж читаве мјесне заједнице, као и пројекат изградње спортске сале за коју је Општина Бар уплатила средства у износу од 150.000 еура.

- Планови Владе Црне Горе и Министарства капиталних инвестиција за давање концеција за ескплоатацију камена има директне негативне последице за даљи развој Мркојевића и Бара. Сматрамо, да акценат треба ставити на развој потенцијала који ће и могу допринијети бољем животу мјештана а који се огледају у подршци за развој туризма и пољопривреде а не тешких индустрија. С тога и овим путем молимо све надлежне иституције, да узму активно учешће у рјешавању ових проблема а у циљу добробити неколико хиљада мјештана Мркојевића а не појединаца. Мјештани Мркојевића, ни по коју цијену неће дозволити да им се нарушава животни амбијент и квалитет живота девастацијом простора и животне средине у којој деценијама живе, раде и стварају - закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:04