/ Фото: Дневне новине Дан
15/07/2021 u 04:37 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бахати возачи у Бару угрожавају безбједност пјешака, саобраћај закрчен широм града

Гдје год нађеш празан простор ти ауто посади

Непрописно паркирање аутомобила у центру, али и на периферији града Бара не само што угрожава безбједност свих, већ је и велики проблем Комуналне полиције.

Аутомобили паркирани на тротоарима, осим што су ружна слика и одраз бахатости појединаца, препрека су пјешацима који се неријетко морају кретати коловозом. Несавјесни возачи највише проблема стварају старијим суграђанима, особама са инвалидитетом, али и родитељима са малом дјецом.

Због оваквог стања у граду, одборник Демократа Милан Нешковић има низ замјерки на рад Комуналне полиције.

– Комунална полиција реагује само када грађани на интернету предоче проблем за који су они надлежни. Разумијем толерантност Комуналне полиције за нека недозвољена паркирања у граду у одређено вријеме и на одређеним мјестима гдје се не омета саобраћај, али заустављање и паркирање код Црвеног крста и испред зграде Општине, као и на мјестима на којима се због несавјесних возача створе закрчења у ионако закрченим улицама у самом центру града је крајње неприхватљиво – наводи он.

И начелник Комуналне полиције Дејан Шкеровић потврђује да је непрописно паркирање један од главних проблема службе на чијем је челу.

– Нажалост ови проблеми не дефинишу наше друштво високим степеном културе. Закон је јасно дефинисао заустављање и паркирање до пет и преко пет минута. У Улици Владимира Роловића гдје се заустављају возачи, не паркирају се, 90 одсто њих се зауставља до пет минута. Закон о Комуналној полицији налаже да прво дјелујемо превентивно на мјестима гдје се не направи нека материјална штета, може бити опомена први пут, али тамо гдје се понављају прекршаји онда се иде репресивно. Прошла година је због епидемије короне била потпуно другачија од свих осталих што се тиче нашег рада, па су Закону о заштити становништва биле потчињене све друге активности. Неке активности су смањене јер много тога није ни радило, било је затворено, а смањени су били и контакти са грађанима ради очувања здравља и наших радника и грађана. У претходном периоду за прошлу годину поднијели смо 1.400 прекршајних налога, а то је за 40 и нешто одсто више у једном таквом специфичном раду, гдје није ни било туристичке сезоне, са много мањим проблемима, и тим паркирањима него 2019. године. Да ли смо успјели да ријешимо проблематику непрописног паркирања, нијесмо сигурно, вјероватно и да нећемо никад. Треба знати да увијек има дио грађана и возача који су несавјесни, и као такви неће да поштују закон. Такви грађани ће увијек паркирати на мјестима гдје то није дозвољено, што представља сметњу нормалном одвијању саобраћаја. Хаварисна возила која се налазе на паркинг мјестима руже та мјеста и заузимају паркинг мјеста – каже он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:32