ОШ ”Југославија” / - фото Д.С.
22/03/2022 u 11:11 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бар: Група родитеља позива на протест због повратка Раде Вишњић у учионицу

Након правоснажне међупресуде суд је наложио Управи школе да Вишњићеву врати на радно мјесто у ОШ „Југославија”

Групе родитеља дјеце из одјељења V/3 у ОШ “Југославија” у Бару незадовољни су јер је њиховој дјеци напрасно промијењена досадашња учитељица, и на њено мјесто постављена Рада Вишњић, толико да чак најављују и протесте.

Након правоснажне међупресуде суд је наложио Управи школе да Вишњићеву врати на радно мјесто у ОШ „Југославија”. Отказ је добила прије 16 мјесеци, након што је дјеци преко Вибер групе упутила позив за молебан у Саборни храм Светог Јована Владимира. Управа ОШ „Југославија” поступила је по одлуци суда и Вишњићеву вратила на посао.

Група родитеља најављују протесте, а јавности су се обратили саопштењем у коме се наводи:

- Група родитеља ученика V-3 ОШ „Југославија” незадовољна је због тога што је њиховој дјеци напрасно промијењена досадашња учитељица, и на њено мјесто постављена Рада Вишњић. 

Негодовање због овакве одлуке Управе школе родитељи су изразили данас мирним протестом.

Родитељи су огорчени због тога што је личност врло проблематичних вриједносних ставова и изразито спорног моралног, професионалног и сваког другог кредибилитета, постављена као наставница њиховој дјеци. 

- Имајући у виду значај улоге наставника у процесу социјализације и обавезу да наставник за дјецу треба да представља својеврсни узор и модел понашања, сматрамо да је недопустиво да особа проблематичних и настраних ставова буде уопште у контакту са дјецом, а камоли да има учешћа у њиховом образовно-васпитном развоју. 

Родитељи ове дјеце позивају све остале родитеље, без обзира на узраст дјеце и на то да ли похађају ову школу, или ће тек да крену у школу, да мирним протестом искажу противљење томе да особе склоне манипулицаји и злоупотреби дјеце раде у школи, и тако негативно дјелују на ко зна колико генерација. 

- А да се склоност наведене наставнице ка манипулацијама наставља свједочи и то да је већ данас, приликом наставе у наведеном одјељењу, покушала придобити ученике понудом „да ће им бити добра разредна и све оцјене им поправити” - наводи група родитеља у саопштењу достављеном медијима.

Такође, они додају како изражавају сумњу да је одјељење V-3 циљано одабрано, јер су рачунали на најмањи отпор родитеља због политичког опредјељења неких од њих који су познати чак и по екстремистичким ставовима.

- Али вјероватно нису рачунали на то да нас ипак има довољно истрајних који нећемо дозволити да наша дјеца буду жртва нечијег принудног ухљебљења. Свјесни смо да је притисак просрпских структура у Бару огроман, прије свега кроз етикетирање и исмијавање на друштвеним мрежама, и да људи због тога зазиру од сваког јавног иступа, али бићемо одлучни јер је добробит дјеце изнад свега. Посебно осуђујемо што је Управа школе данас у више наврата слала наставницу Милену Зорановић да дјеци похвали наставницу Раду Вишњић, и охрабри их да је лијепо прихвате, злоупотребљавајући тиме емоције дјеце, будући да им је наставница Зорановић била учитељица од првог до четвртог разреда - кажу они.

Група родитеља у саопштењу додаје да је „Рада Вишњић јавности позната по томе што је у јеку пандемије, преко официјелне школске Вибер групе, позивала дјецу и родитеље на молебан за успјешан почетак школске године, као и по томе што је инструисала ученике да на часу цртају тробојку са штрумфовимаˮ.

Због свега наведеног, а првенствено због добробити дјеце и заштите секуларног карактера образовања, родитељи ће свакодневно исказивати мирни протест испред школе, а у складу са Законом о јавним окупљањима ће пријавити скуп на који ће позивати све слободномислеће грађане Бара да им се придруже. О термину одржавања истог јавност ће бити накнадно обавијештена- закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 19:09