Управна зграда барског Водвовода / -Драган Стојановић
21/08/2021 u 06:30 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бар: Из Регионалног водовода 135 литара у секунди

Сви наши апели и молбе да се строго води рачуна о пијаћој води, да се рационално користи, да се њоме не заливају баште, воћњаци, травњаци, пуне базени, остали су без одговора, а грађани према њима исказују чак и подругљив однос, каже Младен Ђуричић, директор Водовода

Барски водовод из система Регионалног водовода тренутно узима 135 литара воде у секунди. Према ријечима извршног директора Водовода, Младена Ђуричића, овим обезбјеђују укупно 530 литара у секунди у систему, што је највише икада узимано и дистрибуирано потрошачима на подручју општине Бар.

image

Младен Ђуричић

-Драган Стојановић

– У наредним годинама узимаћемо колико год буде било потребно да се задовоље потребе потрошача, а да се то технички може испратити. Општина Бар је, упркос низу неповољних околности, једна од ријетких која није уводила рестрикције у водоснабдјевању, осим за подручје Мандарићи, Под Сусташ и Сусташ, која се снабдијевају са водоизворишта Сусташ - каже Ђуричић, подсјећајући да је још увијек актуелан вишегодишњи проблем који ствара преоптерећена и застарела мрежа, као и нерационална потрошња воде од стране појединих потрошача.

Све обавезе редовно измирују, наплата боља

Према ријечима директора барског Водовода сва потраживања према држави, запосленима и добављачима редовно се измирују, за шта су потврда и златни сертификати успјешности које су добијали.

- Конкретно, наплата за седам мјесеци ове године је у односу на 2020. годину већа за 23,44 одсто, док је у односу на 2019. годину, у којој нијесмо имали пандемију већа за 1,35 одсто. Наплата од услуга је у односу на 2020. годину већа за 6,63 одсто, док је у односу на 2019. годину већа за 17,40 одсто, што говори у прилог томе да се јако пуно урадило на плану сузбијања нелегалног прикључивања на водоводну мрежу - закључује Ђуричић.

– Проблем је посебно изражен током љетњих мјесеци, када потражња услијед сезоне расте, а хидролошки потенцијал је низак. Са свим стручним и техничким капацитетима, у случајевима када имамо могућност, настојимо да гдје год постоји потреба, улажемо у нову инфраструктуру, мијењамо дотрајале цијеви, санирамо кварова и креирамо техничка рјешења. Ипак, иако настојимо да изворишта одржавамо на оптималном нивоу током цијеле године, на смањивање издашности, која је резултат неповољне хидролошке ситуације, не можемо да утичемо - каже Ђуричић и додаје да је довољно рећи да је јул 2021. године био најтоплији од када се мјере температуре ваздуха.

– Неопходно је да поједини потрошачи покажу одговорнији однос према употреби пијаће воде. Сви наши апели и молбе да се строго води рачуна о пијаћој води, да се рационално користи, да се њоме не заливају баште, воћњаци, травњаци, пуне базени, остали су без одговора, а грађани према њима исказују чак и подругљив однос. Ове године имамо и проблем да се локација наше пумпне станице у Шушњу затрпава смећем у тој мјери да екипе не могу нормално да обављају послове одржавања- истиче Ђуричић.

Како каже, охрабрују и подаци у вези са актуелним моментом јер све указује да ће наплата бити на нивоу упоредног периода 2019. године, ако не и боља.

– Ипак, дуговања према ДОО Водовод и канализација Бар су и даље јако висока. П отрошачима који редовно измирују своје обавезе дугујемо захвалност јер су они најпоузданији партнер на плану изградње одрживог, стабилног и ефикасног система водоснабдијевања на подручју општине Бар - наглашава Ђуричић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:46