Локација на којој би требало да се изгради стембена зграда за пензионере / -Д.Ј.
27/11/2021 u 06:33 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Беране: Након 13 година одређен плац за градњу 12 станова за потребе пензионера

Парцела на којој ће се градити зграда са 12 станиова површине је 1.014 метара,а у њеном приземљу планиране су просторије дневног центра за пензионер, казао је за "Дан" потпредсједник општине Марко Лалевић

Након што је прије двадесетак дана Влада Црне Горе усвојила измјене и допуне ДУП-а "Лијева обала Лима" стоврене су могућности да се на локацији преко пута Гимназије "Панто Малишић" коначно, послије 13 година, крене са изградњом зграде са 12 станова за потребе беранских пензионера. То је јуче у изјави за "Дан" потврдио и потпредсједник општине Беране Марко Лалевић, рекавши да се искрено нада да ће се почетком наредне године кренути са израдом пројектне документације за изградњу овог објекта.

image

Марко Лалевић

-Д.Ј.
image

Миланка Раденовић тврди да је њен избор био крајње регуларан

-Д.Ј.

-Да би се кренуло у реализацију овог пројекта морали смо да сачекамо да Влада усвоји измјене и допуне ДУП-а "Лијева обала Лима". Након што је то урађено Општина је кренула у израду парцелације по ДУП-у. Затим слиједи процјена парцеле, тражење претходне сагласности министарства за отуђење непокретности, доношење одлуке Скупштине општине о додјели парцеле за ту намјену, као и још једне одлуке о ослобађању од комуналија, што ће бити учешће Општине Беране у планираном износу за изградњу зграде за пензионере. Парцела на којој ће се градити зграда је површине 1.014 метара. У приземљу зграде планиране су просторије дневног центра за пензионере. Кад све то буде завршено, имаћемо један репрезентативан објекат - казао је Лалевић.

Потребно поново обезбиједити финансијска средства

Предсједница једног од два удружења пензионера у Беранама, Миланка Раденовић, наводи да се искрено нада да ће послије толико година кренути да се гради зграда за припаднике трећег доба.

-Недавно су представници пензонера имали састанак са челницима Општине који су нас увјерили да имају искрене намјере да иницирају изградњу стамбене зграде за потребе беранских пензионера. Знам да су отежавајуће околности то што су првобитно обнезбијеђена средства за ове намјене очигледно усмјерена за неке друге потребе. Међутим, искрено се надамо да ће надлежне институције изнаћи рјешење да се средства поново обезбиједе и да се неће пуно одуговлачити са реализацијом овог пројекта - навела је Раденовић.

Још децембра 2008. године потписан је уговор о суфинансирању стамбеног објекта за 12 станова у Беранама за потребе корисника пензије републичког Фонда ПИО, али за њега још увијек није постављен ни камен темељац. Потписници тог уговора су тадашње Министарство здравља рада и социјалног старања, Општина Беране и Фонд ПИО. Утом уговору пише да се Министарство здравља рада и социјалног старања, као један од потписника, обавезује да обезбиједи 120.000 еура за изградњу зграде за пензионере у Беранама. У том уговору нијесу прецизиране обавезе Фонда ПИО и Општине Беране. Међутим, у анексу уговора из септембра 2009. године и Фонд ПИО и Општина Беране се обавезују да за поменуте намјене обезбиједе средства од по 120.000 еура. У члану пет анекса уговора стоји: "Како је Министарство здравља рада и социјалног старања као потписник основног уговора уплатило дио средстава која су одређена као његова обавеза потписници овог анекса уговора су сагласни да поменуто министарство нема више обавеза по основу основног уговора".

Из локалне управе тврде да су назначена средства ненемјенски потрошена док је локалну власт у Беранама вршио ДПС и да се сада за изградњу поменуте зграде поново мора обезбјеђивати новац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 02:30