Devastirana fabrika / foto: d.j.
15/09/2024 u 07:22 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bez odgovora nadležnih gdјe јe dokumentaciјa iz bivše fabrike celuloze i papira: Platne liste nestale prije devet godina

Da je nekadašnja imovina koja je pripadala fabrikama na Rudešu decenijama ostavljena na milost i nemilost zubu vremena svjedoči i misteriozni nestanak finansijske dokumentacije Fabrike celuloze i papira za period od 1963. do 2004. godine.

Šta se desilo sa vrijednom dokumentacijom, koja je na nepoznat način otuđena prije devet godina, nije rasvijetljeno ni do današnjeg dana iako su nadležni iz Opštine Berane još 2015. godine Upravi policije predočili ovaj slučaj. U prijavi je navedeno da se, između ostalog, radilo o nestanku platnih lista koje služe za popunjavanje obrasca M4, prilikom odlaska radnika u penziju.

– S obzirom na veliki značaj pomenute dokumentacije, koju građani svakodnevno potražuju u cilju ostvarivanja svojih prava u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osuguranju, molimo vas da preduzmete potrebne mjere u cilju pronalaženja lica koja su protivpravno, bez odobrenja nadležnih u Opštini Berane organizovala i izvršila izmještanje pomenute dokumentacije – navodi se u obavještenju koje je Opština Berane dostavila beranskoj policiji.

image

Platne liste nestale bez traga

foto: D.J.

Iz policije su ranije navodili da su o slučaju obavijestili Područni organ za prekršaje i da je nakon toga, na osnovu Zakona o arhivskoj djelatnosti, radi daljeg postupanja predmet proslijeđen Državnom arhivu. Kazali su da je procedura u toku i da se preduzimaju određene mjere za rasvjetljavanje ovog slučaja.

Iz lokalne potvrđuju da još uvijek od nadležnih organa nijesu dobili nikakve informacije šta se sa desilo sa tako vrijednom dokumentacijom. Kazali su da su u međuvremenu formirali komisiju koja je uspjela da spasi i arhivira samo neznatan dio dokumenata o kojima je riječ.

Pohara fabrike

Prije nestanka platnih lista nepoznata lica izvršila su pravu poharu upravne zgrade bivše Fabrike celuloze i papira iz koje su odnijeli na desetine radijatora, kablove, tehničku opremu i štošta drugo što se može unovčiti kod otkupljivača starog gvožđa. Vandali su tada prilikom premetačine oštetili i dio raspoloživog inventara, dok je obimna poslovna dokumentacija razbacivana na sve strane. U poslednje vrijeme sa Rudeša je odnošeno praktično sve što se moglo odnijeti. Nije rijetka pojava da pojedinci usred bijela dana sa proizvodnih pogona, uz upotrebu specijalnog alata, skidaju različite metalne elemente.

– Tužno je to što su vandali godinama odnosili sve što se moglo odnijeti sa Rudeša, jer se radi o opremi čija se vrijednost mjeri milionima eura. Još je tužnije što još uvijek nije niko procesuiran za ovoliku pljačku – navode bivši radnici.

– Slučaj smo prijavili policiji, ali još uvijek nijesmo dobili odgovor na pitanje ko je i gdje uklonio platne liste bivših radnika i ostale vrijedne papire. U međuvremenu smo formirali ekipu koja je pretraživala bivšu upravni zgradu fabrike i sakupila dokumentaciju koju je našla. Ta dokumentacija je arhivirana pri opštinskoj arhivi – istakli su iz lokalne uprave.

Vlasnik bivše upravne zgrade Fabrike celuloze i papira postalo je preduzeća D.O.O. ŠIK Polimlje. Iz tog preduzeća su ranije potvrdili da je arhivska građa uklonjena iz pomenutih prostorija i da im bliži podaci o tom slučaju nijesu poznati. Isticali su da će nova saznanja blagovremeno predočiti nadležnim licima u Opštini Berane, ali od toga nije bilo ništa.

Nestanak dokumentacije o kojoj je riječ prvi je prijavio Mikan Dabetić, knjigovođa koji je u poslednjih tridesetak godina bio radno angažovan da bivšim radnicima Fabrike celuloze i papira izdaje neophodne papire.

Opština Berane bilježi sve veći broj posjetilaca: Planine i sela postali mamac za turiste

– Još uvijek sam zaprepašćen saznanjem da se neko drzno da odnese tako vrijednu papirologiju koja je od izuzetnog značaja za bivše zaposlene iz tog preduzeća, tim prije kad se zna da je kroz Fabriku celuloze i papira za vrijeme njenog rada prošlo oko 14.000 radnika. Zato sam slučaj odmah prijavio nadležnima u nadi da će se preduzeti efikasne mjere kako bi se nestaloj dokumentaciji ušlo u trag, međutim, stiče utisak da od toga nema posla – kazao je Dabetić.

Bivši radnici koji potražuju neophodne papire tvrde da imaju saznanja da su određena lica svu dokumentaciju natovarila na kamion i odvezla u nepoznatom pravcu.

image

Iz pogona odneseno sve što se moglo odnijeti

FOTO: D.J.

– Pouzdano znamo da su određena lica, iz njima znanih razloga, izuzela dokumentaciju iz upravne zgrade i natovarila je na kamion. Postoji verzija da je ta dokumentacija kasnije završila na nekom od smetlišta, dok neki tvrde da je prodata otkupljivačima starog papira u Podgorici. No, o svemu ovome, koliko mi znamo, pravosudni organi se nikada nijesu oglasili niti su preduzimali bilo kakve mjere i radnje da se uđe u trag otuđenim papirima, što je zaista nedopustivo – navode bivši radnici.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 07:24