Учесници конференције за новинаре / М.Н.
12/02/2022 u 06:17 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бијело Поље: На посао чекају 22 Рома спремна за тржиште рада

Џенада Ризвановић из Канцеларије за Роме указала је на проблем запошљавања, наглашавајући да Роми нијесу довољно прихваћени, те да су још увијек у великој мјери изражене предрасуде

У циљу унапређења положаја Рома и Египћана и њиховог укључивања у све друштвене токове, невладина организација Мултимедијал Монтенегро (ММНЕ) покренула је пројекат "Унапређење социо-економског статуса ромске популације кроз стицање нових знања и вјештина и промовисање ромског идентитета и културне баштине". Предсједник НВО ММНЕ и координатор пројекта Жељко Ђукић на конференцији за новинаре истакао је да ће броjним активностима, коjе ће у наредних шест мjесеци реализовати уз подршку Министарства правде, људских и мањинских права, покушати да смање дискриминциjу и стигматизациjу према овим мањинским групама.

- Радићемо са Ромима који су без посла, који су социјално угрожени, а посебно са онима који немају основно и средњешколско образовање, а самим тим ни могућности запослење. Промовисаћемо образовање и стицање вјештина као начин за унапређење социо-економског статуса у друштву, а пружићемо им и конкретне савјете како би стекли нове вјештне, а самим тим и лакше дошли до посла- најавио је Ђукић, додајући да ће кроз организацију вечери ромске музике, радити на промоцији ромске културе, традиције и обичаја, а планирају и спортске активности.

Стипендије за оне који желе да наставе школовање

У име локалне самоуправе Милош Кљајевић казао је да ће Општина наставити да ради на унапређењу социо-економског статуса припадника ромске популације, а директор Опште болнице, Кенан Еровић истакао је да обилази основне школе са жељом да преко те здравствене установе обезбиједе стипендију за оне Роме који желе да наставе школовање, а потом и да их укључе у процес рада.

-У нашој болници ради једна припадница ромске популације на сектору одржавања хигијене, али сам за то да се иде према већим инстанцама, да будемо позитиван примјер у Црној Гори, да Роми завршавају и средње медицинске школе како би могли да их запошљавамо и на тим позицијама-истакао је Еровић.

Директорица бјелопољског Дома здравља Мирјана Варагић казала је да су у протеклих два мјесеца знатно унаприједили комуникацију са Ромима са жељом да им услуге те здравствене установе буду доступније.

 

Предсједница НВО Роми са сјевера, Зинета Селимовић указала је на низ проблема са којима се суочава ромска популација. Она је истакла да већинска заједница често говори о проблемима Рома иако их не може боље знати од њих самих.

-Бројне организације већ годинама реализују пројекте који се наводно односе на унапређење положаја Рома, међутим ми никада никакве користи нијесмо видјели од тога, нити су нам помогли на било који начин.Будите и ви као ми, а не само ми ка о ви- подвукла је Селимовић, истичући да на посао чекају 22 Рома који су радно способни и спремни за тржиште рада.

Џенада Ризвановић из Канцеларије за Роме указала је на проблем запошљавања, наглашавајући да Роми нијесу прихваћени довољно, те да су још увијек у великој мјери изражене предрасуде. Према ријечима педагошкиње из ОШ "Ристо Ратковић", Аземине Фетић, није лако Роме укључити у образовни процес.

Вишегодишњи борац за права Рома Рафет Мулић казао је да су данас Роми знатно видљивији у друштву, али и њихови проблеми, што је, како је истакао, донијело још веће изазове.

О проблему запошљавања Рома говорила је Слађана Недовић из Завода за запошљавање – Биро рада Бијело Поље,а о социјалној заштити Рома говорила је Вања Машковић из Центра за социјални рад.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 20:06