lidija guberinić / foto: M.N.
12/10/2024 u 07:12 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bijelo Polje: Opštinsko udruženje oboljelih od multiple skleroze realizuјe program јavnog rada

Nevladina organizacija Opštinsko udruženje multiple skleroze Bijelo Polje već treći mesec realizuje program javnog rada, mentorski i finansijski podržanog od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore pod nazivom "Personalni asistent", kao vid servisa podrške osobama koje žive sa multiplom sklerozom u Bijelom Polju.

Predsjednica Opštinskog udruženja oboljelih od multiple skleroze Lidija Guberinić kaže da program podrazumijeva angažovanje četiri lica za pružanje personalne asistencije članovima Udruženja na period od četiri mjeseca. 

– Ovaj program je nastavak uspješne saradnje našeg Udruženja i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, odnosno Biitrom rada Bijelo Polje sa preporukom da program javnog rada duže traje i da uključuje što više učesnika/ca, s obzirom da je evidentan njegov veliki društveni značaj. Smatramo da se njime, uz postavljene ciljeve, ostvaruje veliki društveni interes. Ovakav vid servisa podrške je inovativan, jer prati individualne potrebe korisnika, tako da je u nekim slučajevima isključivo personalna asistencija negde samo pomoć u kući,a u većem broju je kombinacija ova dva servisa podrške. Kreirani su individualni planovi aktivnosti, na bazi stvarnih potreba korisnika/ca, što pratitimo satnicama aktivnosti– pojašnjava Guberinić.

image

Asistencije korisnicima u prostorijama Udruženja

foto: M.N.

Otvorili četiri radna mesta
 

-– Osim podrške u ostvarenju potreba korisnica/ka programa, cilj našeg programa je i aktivacija i održavanje radnih potencijala, povećanje radnih i ličnih kompetencija posebno osetljivih grupa nezaposlenih lica. Na ovaj način direktno smo otvorili četiri radna mesta za osobe iz grupe teže zapošljivih lica,na četiri meseca – ističe Lidija Guberinić.

Asistencije korisnicima pruža se u prostorijama Udruženja i realizuje se kroz podršku da i oni uzmu aktivno učešće u radu organizacije koja ih predstavlja.

– Realizacijom programa postigli smo povećanje sveukupnog kvaliteta života ljudi koji žive sa multiple sklerozom, u smislu prevencije socijalne izolacije. Postigli smo i radnu i socijalnu uključenost i ublažavanje posledica dugoročne nezaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti-angažovanjem osoba, koje su na evidenciji nezaposlenih duže od dvanaest meseci, koje su bez ili sa osnovnim obrazovanjem s ciljem povećanja radnih potencijala angažovanih osoba sa evidencije Biroa rada Bijelo Polje. Ovim programom direktno utičemo na podizanje nivoa svijesti šire društvene zajednice o potrebama osoba koje žive sa multiple sklerozom.Naši korisnici pokazuju za ovaj vid našeg angažovanja zavidan nivo interesovanja–ističe Guberinić.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. oktobar 2024 07:13