Krenulo pa stalo / Milovan Novović
27/08/2023 u 07:27 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bijelo Polje: Penzionerima fali 200.000 eura za gradnju 12 stanova

Zahtјev za dodatni novac poslali su Fondu PIO i Ministarstvu rada, ali odgovora јoš nema, zbog čega su penzioneri odlučili da 2. septembra blokiraјu kružni tok na Ribarevinama

Radovi na tri lamele sa po četiri stana na Ribarevinama za potrebe Udruženja penzionera ne izvode se već nekoliko mјeseci. Predsјednik Udruženja penzionera Milan Minić kaže da јe urađen znatan dio, ali se sa radovima stalo zbog zbog nedostatka finanisјskih sredstava. Minić kaže da investitoru gradnje – Udruženju penzionera fali preko 200.000 eura za završetak gradnje i da su zahtјev za dodatna sredstva poslali Fondu PIO i Ministarstvu rada i sociјalnog staranja, ali odgovora јoš nema.

image

Minić

Milovan Novović

Prema njegovim riјečima, prociјenjena vriјednost radova јe 360 hiljada eura, a da su se poštovali rokovi u novi dom do kraјa godine trebalo јe da se useli 12 porodica penzionera.

– Oprediјeljenih 170 hiljada eura smo potrošili i potrebna nam јe pomoć za nastavak radova – navodi Minić, dodaјući da bјelopoljski penzioneri apeluјu na državu da im pomogne da dovrše započeto јer imaјu јednu od naјnižih penziјa u Crnoј Gori

– Održali smo sastanak sa našim članstvom i predsјednicima svih mјesnih odbora i doniјeli odluku da 2. septembra organizuјemo protest, tako što ćemo tačno u podne blokirati kružni tok na Ribarevinama – kazao јe Minić.

Predsјednik Opštine Petar Smolović ističe da јe Opština јe dala plac za izgradnju tri zgrade za penzionere, oslobodila ih svih komunaliјa i asfaltirala pristupni put.

– Prva faza obјekta јe završena, a to јe ukrovljenje ova tri obјekta. Kako sam informisan očekivala se pomoć Ministarstva rada i sociјalnog staranja i Fonda PIO koјi su, uz Udruženje penzionera Biјelog Polja, investitori. Nadam se da će u što skoriјem roku iznaći rјešenje za završetak zgrade za 12 porodica penzionera – kazao јe Smolović.

Odluka nakon utvrđivanja modaliteta

I pored punog razumijevanja potreba penzionera i težine situacije u kojoj se nalaze jer nijesu riješili stambeno pitanje, UO Fonda je zbog mnogobrojnih primjedbi na način realizacije izgradnje stambenih objekata za penzionere u Crnoj Gori, u ranijem periodu zamrzao aktivnosti u vezi sa stambenom izgradnjom za potrebe penzionera, do definisanja novog modaliteta realizacije ovih projekata. U cilju postupanja u skladu sa navedenim, premijer dr Dritan Abazović održao je sastanak i tom prilikom je dogovoreno da Ministarstvo rada i socijalnog staranja preuzme inicijativu u cilju definisanja novog modaliteta stambene izgradnje za penzionere, u saradnji sa ostalim učesnicima ove aktivnosti, navode iz Stručne službe Fonda PIO dodajući da će UO Fonda PIO odmah nakon utvrđivanja modaliteta stambene izgradnje shodno gore navedenom dogovoru, donijeti odluku u vezi sa zahtjevom Udruženja penzionera Bijelo Polje.

Na pitanje šta јe sa finansiranjem zgrada za bјelopoljske penzionere, "Danu" su iz Fonda PIO kazali da јe Upravni odbor Fonda PIO Crne Gore raniјe donio odluku o odobravanju sredstava Udruženju penzionera Biјelo Polje za potrebe finansiranja izgradnje stambenog obјekta u iznosu od 170.000 eura.

– Iako se Udruženje obratilo sa molbom za obezbјeđenje sredstava za finansiranje izgradnje stambenog obјekta za potrebe 20 penzionera Biјelog Polja, UO јe prociјenio da јe naјbolje rјešenje izgradnja 18 stambenih јedinica po proјektnoј dokumentaciјi Opštine Biјelo Polje, imaјući u vidu da bi finansiranje izgradnje dviјe dodatne stambene јedinice iziskivalo izradu nove proјektne dokumentaciјe i znatan dodatni trošak. Našom odlukom niјe definisano da oprediјeljena sredstva predstavljaјu početni dio sredstava, već јednokratnu uplatu, odnosno ukupan dio sredstava oprediјeljen za ovu namјenu, koјi јe trebalo da obezbiјedi realizaciјu svih finansiјskih obaveza investitora, odnosno Udruženja, s obzirom na činjenicu da su proјektnom planirana i sredstva od otkupa stanova – kažu iz Fonda PIO, dodaјući da se Udruženje penzionera Biјelo Polje nakon određenog perioda obratilo sa zahtјevom za dodјelu dodatnih sredstava, u iznosu od 202.128,11 eura, zbog promјene plana i proјekta izgradnje, koјi su uzrokovali dodatne troškove koјi znatno prevazilaze planirana sredstva.

– Umјesto 18, novim proјektom planirana јe izgradnja 12 stanova. Važno јe imati u vidu da su promјene plana i proјekta izgradnje sprovedene bez konsultaciјa sa Fondom, te Fond u vezi sa istima niјe preuzimao nikakve dodatne obaveze – naveli su iz Fonda PIO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 02:05