pomoć starima / foto: M.N.
25/09/2024 u 07:08 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bijelo Polje: Pomoć u kući za preko 300 starih lica

Starim i nemoćnim osobama koje žive same kvalitet života ne određuje materijalni status. Ljudska riječ i pažnja srodnika, komšija, prijatelja ili zaposlenih u Crvenom krstu daju im volju da istrajavaju na putu kroz samački život.

U cilju unapređenja kvaliteta života i položaja starijih sugrađana, Crveni krst u Bijelom Polju godinama unazad sprovodi programe pomoći i podrške kako bi što duže bili okruženi sebi poznatim ljudima.

– U okviru tri programa brige o starijima koje trenutno sprovodimo najbrojniji i najprepoznatljiviji je "Pomoć u kući" kojim je obuhvaćeno nešto više od 300 osoba treće životne dobi u ruralnom, gradskom i prigradskom području kojima socijalna radnica, 21 gerontodomaćica i dvije medicinske sestre svakodnevno pružaju različite vidove pomoći i podrške na terenu – kazali su iz Opštinskog Crvenog krsta.

– Briga o starijoj populaciji jedna je od prioritetnih aktivnosti, čemu u prilog govori i činjenica da iz mjeseca u mjesec imamo kontinuiran rast broja korisnika sa različitim poteškoćama u svakodnevnom funkcionisanju – ističe sekretar Opštinskog Crvenog krsta Mašan Živković.

On navodi da je cilj aktivnosti unapređenje kvaliteta života starijih osoba i njihovog položaja u našem gradu, kao i olakšavanje njihove svakodnevice kroz različite usluge socijalne zaštite.

Međugeneracijska solidarnost

Program "Pomoć u kući", ali i drugi slični programi izuzetno su važni jer se kroz njih obezbjeđuje pomoć u zadovoljenju velikog broja socijalnih, zdravstvenih, ali i egzistencijalnih potreba starijih osoba.

– Uz brojne poslove koje gerontodomaćica obavlja, možda je najveća vrijednost u njenom prisustvu, razgovoru, te pružanju utjehe i emocionalne podrške korisniku – kazala je Bulatović.

Iz opštinskog Crvenog krsta su naveli da imaju odličnu saradnju sa nadležnim ministarstvom, Centrom za socijalni rad, Lokalnom samoupravom, CKCG, te će nastaviti predano da rade na unapređivanju položaja i kvaliteta života starijih sugrađana sa posebnim akcentom na komponentu aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti kao bitnim činiocima u borbi protiv usmaljenosti i izolovanosti starijih osoba

.

– Mi ćemo sasvim sigurno nastaviti da širimo paletu servisa i usluga a shodno zahtjevima i potrebama starije populacije u saradnji sa našim partnerima kako bi oni što duže boravili u svojim domovima, motivisani na korišćenje preostalih fizičkih i mentalnih potencijala smanjujući na taj način potrebu za institucionalizovanim vidovima podrške – kazao je Živković.

Socijalna radnica i koordinatorka programa brige o starijima u opštinskom Crvenom krstu Ivana Bulatović istakla je da se osluškujući potrebe starijih ljudi tokom dugogodišnjeg rada na terenu došlo do saznanja da starije osobe ne žele da budu institucionalizovane, već hoće da budu u svojim domovima na koje su navikli.

Bijelo Polje: Sala stara 50 godina dobila novi krov

– Starost brzo dođe, a sa njom često i bolest, usamljenost, tuga i siromaštvo. U našem gradu sve je više samačkih i staračkih domaćinstava kojima je potreban neki vid pomoći i podrške u svakodnevnom funkcionisanju. Posebno se to odnosi na starije sugrađane koji žive u ruralnim područjima, a kojima je pomoć gerontodomaćica dragocjena i nažalost često i jedini oslonac i utjeha u prevazilaženju osjećaja usmljenosti – kazala je Bulatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 07:08