/ Фото: Дан
20/11/2021 u 07:21 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бијело Поље: Зграда уз кућу Риста Ратковића постала ругло града

Зграда која се налази уз кућу познатог пјесника својим оронулим изгедом ружи слику тако значајног комшилука

Крајем педесетих година прошлог вијека уз кућу чувеног пјесника Риста Ратковића, на само двадесетак корака од градског трга, у Омладинској улици, у Бијелом Пољу почела је да се гради стамбена зграда.

Почетком шездесетих година зграда је предата на употребу станарима који тада нијесу ни слутили да ће једног дана са задовољством казивати да живе уз кућу Ратковића, пјесника, драмског писца, првог црногорског романсијера по којем се за Бијело Поље чуло у цијелом свијету.

Управник ове стамбене зграде, књижевник и некадашњи одборник у локалном парламенту Радомир Јокић, подсјећа да је кућа у којој је пјесник рођен поодавно проглашена јавном установом и сваке године почетком септембра у њој се одржавају међународне "Ратковићеве вечери поезије".

- Тада у Бијело Поље дође велики број домаћих и иностраних пјесника као и државних званичника, а стамбена зграда која се налази уз кућу познатог пјесника својим оронулим изгедом ружи слику тако значајног комшилука- наглашава Јокић и додаје да је фасада ове стамбене зграде прилично испуцала и ружно и запуштено изгледа.

image

Јокић

Фото: Дан

-Замолио бих Секретаријат за стамбено -комуналне послове и саобраћај да поведу рачуна о изгледу ове наше зграде, која је једна од најстариијих на подручју општине. У име станара упутио сам допис надлежнима у локалној управи тражећи да нам помогну како бисмо уредили фасаду зграде и тиме уљепшали њен спољашњи изглед. Станари нијесу у могућности да издвоје толико новца,те стога очекујемо помоћ надлежног секретаријата –каже Јокић, додајући је да ових дана актуелна јавна расправа о Нацрту буџета Општине Бијело Поље за наредну годину па би било добро да се предвиде средства и за ове и сличне радове.

-Нека и ово буде апел да се у буџет уврсти санација и поправка фасада на старим стамбеним зградама у центру града. Да се за те намјене издвоје средства. Не само за нашу већ и остале зграде, од којих највећи дио изгледа веома лоше. Самом том активношћу уљепшао би се централни дио града и зграде би имале једнобразан изглед и не би као сада свака изгледала на свој начин, шаренолико. Прије петнаестак година кућа Риста Ратковића је реконструисана,послије чега је добила сасвим нови изглед, тако да наша зграда, која је уз њу, ружи амбијент-истиче Јокић и додаје да руководство Општине често током године има обичај да у кући Риста Ратковића угости државне и друге званичнике, амбасадоре разних држава, па је самим тим ваљда и интерес града да се уреди фасада оронуле стамбене зграде у комшилуку.

Из локалне управе су казали да одавно размишљају да се крене у поправку фасада на овдашњим зградама и да је већ два пута расписиаван тендер за одабир извођача, за дио зграда које се налезе у првој градској зони.

-То су зграда Општине и оне које се налазе у централној улици Слободе. Ипак, на расписани јавни позив нико се није јављао и тако смо изгубили драгоцјено вријеме. Ових дана ћемо расписати нови тендер, на који очекујемо да се јаве извођачи радова и да тај први дио завршимо, а онда кренемо у другу фазу радова, односно уређењем фасада на другим зградама- саопштено је из локалне управе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 21:18