раскрсница у Бару / - фото: Сергеј Забијаков
20/01/2022 u 15:27 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бирам ЦГ: Поднијета иницијатива за рјешавање проблема саобраћајних црних тачака у Бару

Наша иницијатива усмјерена је и на разматрање могућности да се на овом мјесту, умјесто постојеће раскрснице, изгради кружни ток

Из Бирам Црну Гору - Бирам Бар, обратили су се саопштењем у којем наводе да је поднијета иницијатива за рјешавање проблема саобраћајних црних тачака у граду.

Саопштење преносимо интегрално.

Још једна у низу саобраћајних незгода која се догодила јутрос, срећом без већих посљедица по живот и здравље учесника, уз ону која се десила протеклог викенда на истој раскрсници на којој се укрштају Булевар Револуције и Булевар Династије Петровића (код Окова) учврстила нас је у намјери да рјешавање овог горућег проблема покренемо са мртве тачке.

У деценији за нама, на овом критичном мјесту десило се толико саобраћајних незгода са причињеном штетом изузетно велике материјалне вриједности и нажалост толико повријеђених учесника и оно најтеже, изгубљеним животима, а што ову раскрсницу чини својеврсном саобраћајном црном тачком у нашем граду.

Чак и чињеница да је ово саобраћајно чвориште у овом тренутку прописно обиљежено и обезбијеђено одговарајућом вертикалном, хоризонталном и свјетлосном сигнализацијом, не доприноси смањењу броја саобраћајних незгода на овој локацији. Засигурно да је непажња и непридржавање саобраћајних прописа учесника основни узрочник толиког броја незгода на овој локацији, међутим да ли је само људски фактор разлог забрињавајућег броја несрећа или се може нешто учинити и на плану побољшања безбједности саобраћаја на овој раскрсници.

Ми из Бирам Црну Гору – Бирам Бар, мишљења смо да и поред постојеће саобраћајне сигнализације, постоји евидентан проблем који се манифестује приликом саобраћајног прикључења овој раскрсници, односно скретања у лијево из свих праваца, нарочито када се из једног булевара саобраћа у други.

Стога ургирамо да надлежни органи локалне управе предузму хитне мјере на отклањању овог проблема, а који би прије свега, подразумијевао израду одговарајуће студије о побољшању безбједности саобраћаја на овој локацији, од стране стручног тима састављеног од доказаних стручњака, саобраћајних инжењера или од стране релевантних установа за ову проблематику.

Наша иницијатива усмјерена је и на разматрање могућности да се на овом мјесту, умјесто постојеће раскрснице, изгради кружни ток јер се димензије истог у пуном профилу могу уклопити у габарит постојеће раскрснице, а да се притом не задире у простор оближњих јавних површина (пјешачких стаза, раздјелних острва и др.).

Исти проблем постоји и на раскрсници улице Јована Томашевића и булевара 24. новембра (код Воли-ја), гдје се често дешавају саобраћајне незгоде и поред прописно обиљежене саобраћајне (хоризонталне и вертикалне) сигнализације. Као могуће рјешење проблема, предлажемо постављање одговарајуће свјетлосне сигнализације-семафора са пратећом инфраструктуром.

Времена за чекање нема, здравље и живот наших грађана и других учесника у саобраћају на овим раскрсницама су свакодневно потенцијално угрожени, па морамо дјеловати одмах.

Поводом истог, обавјештавамо јавност да је Одборнички клуб Бирам Црну Гору-Бирам Бар поднио иницијативу Предсједнику Општине и надлежним органима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:41