/ - фото илустрација
06/12/2021 u 16:10 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бирам ЦГ: Умјесто приједлога за смјену директора, ново одлагање сједнице ТО Бар

Надзорни одбор ТО Бар је на сједници одржаној 03. децембра констатовао следеће: „Од 19. јула до 23. септембра текуће године, поизводима се види да је уплаћено 85 200 еура извођачима

Умјесто да Извршни одбор Туристичке организације Бар данас поднесе Скупштини ТО Бар Захтјев за смјену директора, неки од чланова су наставили да се понашају неодговорно, нијесу дошли на сједницу и тиме нијесу омогућили кворум за одлучивање, саопштили су из Бирам Црну Гору.

Наиме, Надзорни одбор ТО Бар је на сједници одржаној 03. децембра констатовао следеће: „Од 19. јула до 23. септембра текуће године, поизводима се види да је уплаћено 85 200 еура извођачима. По програму рада, за ставку „Новогодишњи хепенинг“ одобрено је 30.000 еура и дозвољено је са ставке „Љето са  звјездама“ још 15.000 еура. Значи да је укупно одобрено 45 000 еура. За уплате преко 45 000 еура нема писменог одобрења- наводи се у саопштењу.

Ово, објашњавају, преведено на народни језик, значи да је директор ТО Бар, на своју руку, у доба највеће економске кризе, не тражећи одобрење ИО, потрошио 40.200 еура више.

- Да, добро сте прочитали. 40.200 еура је потрошено без сагласности”, истакли су.

Бирам Црну Гору- Бирам Бар сматра да је таквим поступањем директор причинио не само евидентну материјалну  штету велике вриједности Туристичкој организацији и Буџету Општине Бар, већ је и себе директно, а индиректно и цијелу Туристичку организацију, искомпромитовао и довео у изузетно незавидну ситуацију и то са више аспеката.

-Статут Туристичке организације предвиђа да ИО управља имовином организације у складу са законом и другим прописима. Управљање имовином подразумијева и располагање новчаним средствима Туристичке организације. Са друге стране, чланом 53 став 6 Статута предвиђено је да Директор сноси одговорност за коришћење средстава које се воде у Туристичкој организацији - пише у саопштењу.

Закључак Надзорног одбора, истичу из Бирам Црну Гору, несумњиво говори у прилог чињеници да је директор, мимо Статутом утврђених овлашћења, по свом нахођењу располагао новцем Туристичке организације и вршио уплате музичким извођачима, иако за то није имао писмено одобрење.

-Мјера која сљедује директора који је прекорачио овлашћења и уз то поступио супротно одлуци Извршног одбора, а усљед чега је настала очигледна штета по Туристичку организацију и Буџет Општине јесте његово разрјешење, у складу са Статутом. О његовом разрјешењу одлучује управо Извршни одбор који данас није имао кворум - наводе у саопштењу.

Из Бирам ЦГ подсјећају, чланом 5 Статута ТО Бар, предвиђено је и да предлог за разријешење директора могу поднијети Скупштина ТО и Надзорни одбор ТО.

Како Надзорни одбор није поднио такав  предлог, “сматрамо да је неопходно да такав предлог потекне од Скупштине ТО”.

Чланови ИО који су данас одлучили да се не појаве на сједници морају имати у виду да незаконит, несавјесан и неправилан рад директора не повлачи за собом само материјалну, већ и кривичну одговорност коју ће утврдити надлежни органи. Како директора тако и оних којима је задатак да то спријече, а непојављивањем на Извршном одбору то нису урадили - закључује се у саопштењу

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 11:26