Протест радника „Симон војажа” (архивски снимак) / -Д.Ј.
21/05/2022 u 07:58 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивши радници „Симон војажа“ поручили: Предузеће из стечаја узимају у своје руке

Након хапшења стечајног управника Саше Зејака и других повезаних лица ми смо се дефинитивно увјерили да је неко смишљено настојао да обезвриједи имовину Симон војажа и да је на крају прода по некој мизерној цијени, истиче Ненад Радичевић

Бивши радници предузећа "Симон војаж", које се бавило превозом путника, поручили су јуче да су, након увођења стечаја од прије више од годину дана, приморани да преузму ту фирму у своје руке. Казали су да су због бројних злоупотреба које су се дешавале током стечајног подступка спремни да запосједну имовину предузећа како би је спасили од даље девастације и како би остварили своја заостала потраживања. Њихова реакција услиједила је након хапшења стечајног управника Саше Зејака, ког су раније оптуживали да намјено одуговлачи продају предузећа и да на тај начин жели да обезвриједи расположиву имовину с намјером да је неко купи по ниској цијени.

-Послије свега што се издешавало ми немамо времена за чекање. Једноставно након хапшења стечајног управника и других повезаних лица ми смо се дефинитивно увјерили да је неко смишљено настојао да, кроз бројне лицитације, обезвриједи имовину Симон војажа и да је на крају прода по некој мизерној цијени. Преостало нам је да заједно са одређеним превозницима према којима Симон војаж има обавезе из ранијег периода, запосједнемо имовину предузећа и покушамо да организујемо превоз путника. То је, изгледа, једини начин да остваримо заостала потраживања и спасимо фирму од потпуног уништења – навео је представник радника Ненад Радичевић.

Траже да их прими премијер

Биши радници Симон војажа истичу да ће затражити да их на разговор прими премијер Дритан Абазовић, како би му, како су навели, у директној комуникацији предочили бројне проблеме са којима се годинама суочавају.

-Новоизабрани премијер је поручио да ће се изборити са мафијом и да ће урадити све да народ добро живи. Зато ћемо затражити да нас Абазовић прими на разговор, јер ми годинама гледамо како се уништава једно моћно предузеће, док радници пропадају, без икаквог начина да прехране своје породице. Затражићемо да се процесуирају сви који су кумовали оваквом стању, јер је више него очигледно да се неко дебело обогатио преко наших леђа, док у граду влада прави саобраћајни хаос – навели су радници.

Шеста лицитација за продају беранског аутопревозног предузећа у стечају "Симон војаж", одржана је средином прошлог мјесеца у просторијама Привредног суда у Подгорици, по почетној цијени од 704.068,89 еура. Међутим, до продаје имовине поменутог предузећа није дошло, иако је њен почетна вриједност на првој лицитацији износила 2.346,896 еура.

Послије свега радници траже да се поништи комплетан стечајни поступак.

-Тражимо да се поништи стечајни поступак и да се испита како је стечајни управник могао у међувремену да даје на располагање имовину предузећа одређеним лицима. Такође, тражимо да се коначно провјере сви токови новца у периоду док је предузеће радило и да се испита како је његов власник Мехмед Адровић стекао личну имовину - казао је Радичевић.

Радници подсјећају да три године нијесу примали плате, и да им за тај период нијесу уплаћивни доприноси за пензијско и здравствено осигурање. Наводе да су сада приморани да се сами изборе за наплату дуговања.

-Штрајковали смо годину дана и издејствовали увођење стечаја мислећи да је то рјешење. Међутим, видјели смо да имамо "стечајну мафију" и да једино ми можемо ово предузеће да вратимо на ноге –поручили су радници.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:56