Отовић  / Фото: УРА
31/07/2021 u 11:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бјелопољска УРА: Отпадне воде из ауто-перионица завршавају у Лиму

Већина њих нема сепараторе за третман отпадних вода, тврди предсједница Форума младих Анђелија Отовић

Предсједница Форума младих бјелопољског одбора Грађанског покрета УРА Анђелија Отовић позвала је локалну власт и надлежне да хитно реагују и предузму све потребне мјере како би спријечили загађење ријеке Лим које проузрокују ауто перионице.

Како је казала, већина њих нема сепараторе за третман отпадних вода, већ их испушта у атмосферску или фекалну канализацију, канале који воде до Лима или се отпадне воде разливају по тлу.

Додала је да више десетина перионица, колико их има у Бијелом Пољу, само пар њих ради легално и у складу да свим прописима.

- Израда елабората процјене утицаја на животну средину је документ правно утемељен у законској регулативи, и као такав неопходан прије изградње објеката. Због тога су надлежне службе у обавези да провјере утицај ауто перионица на животну средину, биодиверзитет, земљиште, као и квалитет ваздуха и воде. Не треба подсјећати да су ријека Лим и њене притоке под великим негативним утицајем већ дуже вријеме, што је директно посљедица антропогеног дјеловања", напомиње Отовић.

Истакла је да је грађанска одговорност заштити природне ресурсе.

- Позивам и све младе активисте да се укључе и допринесу опоравку Лима, као и подизању еколошке свијести. Ипак, институције су те које примарно сносе одговорност и морају стати у заштиту животне средине- закључила је Отовић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:25