Са једне од интервенција бјелопољских ватрогасаца / -Приватна архива
16/11/2021 u 06:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бјелопољски ватрогасци имали 800 интервенција, доставили 400 цистерни воде

Руководилац Службе заштите и спасавања Милоња Ракоњац каже да и сада свакодневно добијају на десетине захтјева грађана за допремање питке воде

Од почетка године припадници бјелопољске Службе заштите и спасавања имали су скоро 800 интервенција, од чега се половина односила на доставу питке воде становништву у безводним подручјима. Руководилац Службе Милоња Ракоњац каже да и сада свакодневно добијају на десетине захтјева грађана за допремање воде иако то није њихов примарни посао.

image

Ракоњац

-Милован Нововић

– Велики је број захтјева грађана, тако да смо до данашњег дана допремили 400 тура питке воде до различитих локалитета на подручју наше општине. Излазимо грађанима у сусрет и задовољавамо њихове потребе онолико колико смо у могућности, иако то није наш примарни посао. Свјесни смо да се домаћинства у појединим мјестима не могу другачије снабдијевати водом за пиће јер немају извора, а немају ни водоводну мрежу, тако да им ми остајемо као једина помоћ. Лани смо допремили 191 цистерну до угрожених подручја, а ове године је тај број дупло већи – казао је Ракоњац.

Додаје да се често дешава да морају стићи и до прилично удаљених домаћинстава преко путева који су, како истиче, у више него катастрофалном стању.

Апелују на грађане да на вријеме очисте димњаке

Из Службе заштите и спасавања апеловали су на грађане да барем једном годишње очисте димњаке и да то ураде с прољећа или јесени, прије или након грејне сезоне.

–Апелујемо на грађане да очисте димњаке пред почетак сваке грејне сезоне, а на наш апел најчешће се оглушују они који би требали да потраже стручну помоћ у том послу. Има и савјесних људи који воде рачуна прије свега о својој безбједности, али је доста и оних немарних који не очисте димњаке на вријеме, иако то њима напарави највише штете ако дође до пожара – истиче Ракоњац.

Што се тиче пожара, Ракоњац каже да их је протеклих мјесеци било у просјеку као и сваке године.Истиче да су током прољећа и љета пожари најчешће последица паљења ватре на отвореном, док су главни узроци пожара на објектима током јесени и зиме неочишћени димњаци и неисправне електроинсталације.

– Број таквих интервенција у зимском периоду је нешто већи у односу на јесен или прољеће, јер се у овим мјесецима више и интензивније ложи. Током грејне сезоне имамо доста пожара на стамбеним, пословним и помоћним објетима гдје су главни узрок неисправне инсталације. Објекти се загријавају помоћу електричне енергије и у тим случајевима долази до прегријавања каблова и пожара. Штете проузроковане пожарима су велике, а често су угрожени и људски животи јер ватра најчешће плане у глуво доба ноћи, када људи спавају – рекао је Ракоњац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 14:52