Napušteni objekti zemljoradničke zadruge   / FOTO: D.J.
22/08/2024 u 07:22 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bogaje od raskošnog bogatstva stiglo do zaboravljenog sela

Među mjestima na sjeveru Crne Gore koja su u poslednje vrijeme doživjela sveukupnu razvojnu stagnaciju ubraja se i selo Bogaje koje se nalazi na oko desetak kilometara od Rožaja.

Sve se to dešava iako je ova mjesna zajednica, koja se prostire nedaleko od magistralnog puta koji vodi prema Srbiji, nekada slovila za najrazvijeniju u rožajskoj opštini. U Bogajama 1983. godine osnovana je zemljoradnička zadruga u okviru koje su poslovali Dom kulture, vodenica, motel i otkupna stanica, što je sve zajedno odavalo sluku urbanog mjeta koje je mamilo brojne posjetioce, ne samo iz Crne Gore, nego i sa prostora ondašnje Jugoslavije. Zemljoradnička zadruga u Bogajama je u to vrijeme zapošljavala oko stotinu radnika, tako da u ovom selu tada nije bilo nezaposlenih. Ostalo je zapisano da je Bogaje prvo mjesto na prostoru Rožaja koje je dobilo asfaltni put, i da je zemljoradnička zadruga bila toliko snažna da je pomagala lokalnoj upravi u finansiranju pojedinih projekata.

Mještani navode da je su od nekadašnjeg bogatstva ostali samo prazni objekti zemljoradničke zadruge koji konstantno propadaju.

image

Jedan o napuštenih objekata u Bogajama

FOTO: D.J.

– O Bogajama, kao naprednom mjesti nekada se pričalo po čitavoj Jugoslaviji. To je bilo nešto prosto nepojmljivo da jedno tako malo mjesto može da ima toliko sadržaja. Treba zamisliti samo da je ovdje, između ostalog radio Dom kulture koji je bio stjecište brojnih kulturnih dešavanja, nalik na velike u urbanim sredinama. Međutim, od nekad raskošnog bogatstva u kom su uživali brojni žitelji Bogaja i drugih mjesta, imamo zaboravljeno selo sa zapuštenim objektima koji su potpuno van funkcije. Zubu vremena nije odolio ni lokalni put koji je potpuno ruiniran – navode rijetki mještani Bogaja i ističu da je zatvaranjem zadruge počelo i naglo iseljavanje lokalnog stanovništva.

– Gašenjem zadruge, mještani su ostali bez posla, tako da su mnogi počeli da se sele. Taj trend iseljavanja se nije zaustavio ni do današnjih dana, tako da je danas u selu ostalno da živi svega desetak porodica koje muku muče kako da sastave kraj sa krajem – naglašavaju mještani Bogaja.

Opština Rožaje diskriminiše mještane sela Grižica: Posao niko nije dobio posljednjih 20 godina

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 22:08