/ фото илустрација
11/06/2021 u 20:07 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бокешки форум: Вријеме да и Бокељи дочекају правду

Мало коме је као Боки и Бокељима нанијето неправде од стране бивших власти и искрено очекујемо да се промјене у црногорском друштву коначно виде и у Боки, саопштено је из Бокешког форума

Бокешки Форум поздравља усвајање Закона којим се увала Валданос враћа својим истинским власницима, чиме се исправља вишедеценијска неправда. Надају се још увијек је да је ово иницијална каписла да своју правду дочекају и Бокељи.

- Мало коме је као Боки и Бокељима нанијето неправде од стране бивших власти и искрено очекујемо да се промјене у црногорском друштву коначно виде и у Боки. До сада, према нашој обали понашали смо се као да је обала наших непријатеља, а не најважнији црногорски привредни ресурс. Земљом коју су наши преци поштеним и мукотрпним радом стицали неодговорни су располагали као са приватном прћијом и продавали је у бесцијење не водећи рачуна ни о економским ни о моралним нормама. Примјер отока Мамула, гдје се није водило рачуна о културно историјском насљеђу нити о одговорности према жртвама овог фашистичког логора један је од суровијих примјера невеселе свакодневице- саопштено је из Бокешког форума.

Како су навели, урбанистички хаос дуж читаве бокешке обале, “од Мокрина до Куфина” свједочи о тоталној небризи за интересе домицилног становништва.

- Због тога, “Бокешки Форум” захтијева од надлежних институција, а прије свега ЈП “Морско добро” да уради хитну ревизију атласа плажа . Овако, гдје у највећем броју случајева, власници хотела имају право кориштења и до 100% капацитета плажа, показује се потпуна небрига према издаваоцима приватног смјештаја, који своје госте евентуално могу у току сезоне да окупају у сићу илити лавору. Крашићи, Градска плажа у Тивту, Бијела, Кумбор... нису усамљени примјери ових тврдњи гдје је политика и политичко пријатељство било изнад свих закона и стандарда- наводе из Форума.

Истичу да су посебна прича у Боки и бројне приватизације одигране далеко од очију јавности.

- Од тих приватизација најмање користи имало је локално становништво. Посебно од оних атрактивних локација које су на сумњивим тендерима, власницима још сумњивијег капитала даване “испод руке”. А који ни сами нису знали шта ће са њима, па их још увијек нису привели намјени. И на крају, али не најмање важно јесте питање експропријације земљишта. Вријеме је да се земља и она која се односи на тиватски Аеродром, али и бројне друге локалитете врати ономе коме припада - а то су старосједиоци- поручују из Бокешког форума.

Уколико се што промптније не крене у ријешавање ових, али и других актуелних проблема дуж читаве бокешке обале, тврде да ће сматрати да ни нова власт суштински у односу на Боку и Бокеље није ништа битно промјенила.

- И да им Бока которска, као и њиховим претходницима служи као “крава музара” и плодно тло за остваривање политичких амбиција и поткусуривање туђих рачуна. Сматраћемо и да  недопустиве грешке везане за сасатаве управних одбора  “Аеродроми црне Горе” и ЈП “Морско добро” у којима се не налазе људи у чијем би интересу ова предузећа у највећој мјери морала да раде, нису случајни пропусти, већ намјерне грешке- истакли су из Бокешког Форума.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:22