Пси луталице на улицама Никшића / -Ж.Ш.
15/02/2022 u 06:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Број паса луталица у Никшићу увећан за 20 одсто

Формирање тзв. слободне зоне у Студеначким главицама и пооштрена казнена политика донекле би ријешили проблем, истиче предсједница никшићког Удружења за заштиту животиња

На подручју никшићке општине и даље је неконтролисана популација паса луталица, који су у овом периоду углавном сконцентрисани у ужем градском језгру. Проблем са све већим бројем напуштених животиња већ неколико мјесеци рјешавају локална управа и Удружење за заштиту животиња, али је број јединки, како истичу, повећан за око 20 одсто.

– Проблем је све већи и само у центру града има седам до осам нових паса. Да ли их довозе однекуд или их власници напуштају, не знам – каже за "Дан" предсједница удружења Весна Дацић.

image

Весна Дацић

-Б.Б.

Формирањем тзв. слободне зоне у Студеначким главицама проблем бисмо донекле ријешили. На том локалитету Општина ће обезбиједити око 1.500 квадрата земљишта и средства за уређење, а удружење помоћи радом и у набавци кућица за псе.

– Простор бисмо вјероватно подијелили на два дијела и ту би могло бити збринуто до 35 паса које бисмо повукли са улице. Све се мора и папиролошки одрадити па вјерујем да локација неће бити спремна прије маја. Уз слободну зону мора се у Никшићу побољшати и казнена политика, натјерати власнике да региструју и чупију своје псе – истакла је Дацић.

Стерилисали више од 1.700 мачака

У Никшићу нису поблем само напуштени пси већ и мачке којих је све више. Амбуланта "Горашевић" једна од је од четири у Црној Гори које покушавају да тај проблем ријеше, а покровитељ им је организација "Котор Китис". Кастрацију и стерилизацију мачака врше бесплатно, а осим власничких, у амбуланту одговорни грађани доводе и уличне мачке.

– Досад је урађено око 5.200 бесплатних кастрација и стерлизација мачака, од чега смо ми у Никшићу одрадили нешто више од 1.700. Акција тече и даље и унапријед је обезбијеђено за неких 50 мачака, па позивамо људе да доводе мачке на стерилизацију, истакао је Горашевић додајући да би надлежни требало да размотре могућност и да иностране донације ослободе плаћања пореза од 21 одсто.

Удружењу је одобрен пројекат стерилизације и кастрације власничких паса чију реализацију ће почети од руралног дијела општине, гдје готово свако домаћинство има једног или више паса. У азилу у Брестицама тренутно је око 50 паса који су, захваљујући ангажовању Ветеринарске амбуланте "Горашевић", у добром здравственом стању. Склониште је отворено 2015. године, али је амбуланта профункционисала тек лани, а прије мјесец урађене су прве стерилизације. Ветеринар Небојша Горашевић каже да су стерилисали пет паса у азилу, и планирају још толико.

image

Небојша Горашевић

-Фото Фејсбук

– За опремање амбуланте донације су стигле од међународне организације Мрежа за животиње – каже Горашевић и додаје да пси не могу заувијек остати у азилу па се труде да их удоме, а до сада нове власнике пронашло је њих 15.

– Покушаћемо да обезбиједимо да се за већину паса ураде антитијела на бјеснило. Послије добијања позитивних резултата титра теста и три мјесеца проведених у азилу могу бити удомљавани и у иностранству. То је некакав покушај да се ријеши проблем јер једини начин да оду из азила је удомаљавање – сматра Горашевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 04:01