Раичевић задовољан оствареним упркос потешкоћама, (Фото: Општина Бар)
08/07/2021 u 16:36 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Буџет Општине Бар остварен 99,5%, измирене све обавезе

Циљ је био и наставак реализације, али и отпочињање нових вриједних капиталних пројеката, па је на Приједлог предсједника први пут усвојен Стратешки план развоја Општине Бар за период 2020-2025

Упркос епидемији и кризи изазваној Ковид-19 вирусом, остварење буџета Општине Бар за 2020. је на нивоу од 99,5% у односу на план, односно остварени су примици у износу од 19.454.845 еура, што представља готово апсолутно остварење планираног Буџета. Основни циљ био је обезбиједити стабилност јавних финансија, али и могућност редовног сервисирања свих обавеза, што је успјешно реализовано, нагласио је на данашњој сједници Скупштине Општине предсједника Општине Душан Раичевић.

Нагласио је да је Општина очувала најзначајније примитке из сопствених прихода, а то су порез на непокретности који је остварен на нивоу од 5.292.306 еура или 96,2% од планираног, као и накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта по основу које је остварен приход од 2.800.008 еура или 83,1% остварености у односу на план.

-У неповољној ситуцији изазвој епидемијом и кризом, овакво остварење и одрживост сопствених прихода огроман је успјех Општине Бар. Исплаћено је свих дванаест бруто зарада за 2020. годину, исплаћене су све дотације друштвима и установама чији је оснивач Општина као и сви трансфери институцијама, појединцима и невладином сектору. Општина Бар је уједно и прва општина у Црној Гори која је измирила све доспјеле рате и у потпуности измирила дуг сходно Уговору о репрограму закљученим са Министарством финансија у фебруару 2015. године. Важно је нагласити да је од почетка мандата у августу 2018. године ова локална управа до 31.12.2020. године, односно за нешто више од двије године умањила општински дуг за чак 9.56 милиона еура- истакао је Раичевић.

Циљ је био и наставак реализације, али и отпочињање нових вриједних капиталних пројеката, па је на Приједлог предсједника први пут усвојен Стратешки план развоја Општине Бар за период 2020-2025.

Како се наводи у саопштењу Општине, најзначајнији развојни пројекти су рјешавање вишедеценијског проблема водоснабдијевања и одвођења и третмана отпадних вода у насељима Добра Вода, Велики пијесак и Утјеха, за око 10.000 домаћинстава и привредних субјеката, за што су створени услови формализовањем сарадње са Регионалним водоводом и Европском банком за обнову и развој у вриједности аранжмана од 12 милиона еура. Исто тако у рјешавање овог проблема у насељу Свети Иван уложено је преко милион еура.

Општина завршава радове на изградњи шеталишта у Сутомору у сарадњи са Управом за јавне радове и ЈП за управљање морским добром, чиме ће Сутоморе добити савремен изглед и нову атрактивност и пожељност као туристичка дестинација у рангу са елитним љетовалиштима Медитерана.

Завршени су радови и на изградњи Куће маслина у Старом Бару која ће ускоро бити стављена у функцију као нови и савремен центар маслинарства у граду и региону, док је у току припрема за изградњу Дневног центра за дјецу са сметњама у развоју а изградња стамбеног објекта за пензионере у сарадњи са Удружењем пензионера Бара већ је започета.

Радови на изградњи надвожњака према Бјелишима, преко пруге и комплетирање цијеле трасе Булевара са кружним токо са којим ће чинити цјелину, укупне вриједности око 2.4 милиона еура, у завршној су фази и траса ће бити стављена у функцију наредних дана, док су радови на изградњи улице од кружног тока код моста ријеке Жељезнице ка унутрашњости Илина завршени и то у укупној вриједности од преко 630 хиљада еура.

Осим тога, Општина је издвојила средства и за цивилни сектор, омладинске и организације за културу, народну кухињу али и за образовање. Награђено је 108 најбољих ученика основних и средњих школа, додијељено је 543 комплета уџбеника за ученике првих разреда основних школа а Општина наставља да обезбјеђује бесплатан превоз ученика на територији цијеле Општине по чему је Бар препознат већ годинама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 09:37