/ FOTO: Eko tim
17/08/2024 u 10:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Čabarkapa: Meandri Ćehotine postali simbol Pljevalja, ali još uvijek bez statusa Parka prirode

Iako su meandri na gornjem toku rijeke Ćehotine postali prepoznatljiv simbol Pljevalja, uspostavljanje Parka prirode za ovo jedinstveno područje još uvijek izostaje.

Gornji tok rijeke Ćehotine, za koji je Opština Pljevlja 2021. godine pokrenula postupak zaštite, čeka na odluku lokalnog parlamenta uprkos izrađenoj studiji zaštite i dobijenim neophodnim saglasnostima od strane nadležnih institucija i uloženim sredstvima u dosadašnji proces.

- Opština Pljevlja, svjesna značaja ovog područja, a uz podršku lokalnih i globalnih organizacija koje se bave pitanjima zaštite prirode i održivog razvoja, pokrenula je postupak zaštite gornjeg toka rijeke Ćehotine u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Ovaj postupak uključivao je izradu studije zaštite i prikupljanje svih potrebnih mišljenja i saglasnosti, što je rezultiralo ispunjavanjem pravnih uslova za uspostavljanje Parka prirode na ovom području. Ipak, odluka koja bi omogućila promociju, održivu valorizaciju, očuvanje i oživljavanje ovog područja još nije donesena - navodi Milija Čabarkapa, izvršni direktor organizacije Eko-tim.

image

Milija Čabarkapa

- FOTO: DEJAN LOPICIC

Primjeri iz regiona, kao što je Specijalni rezervat prirode "Uvac" u Srbiji, pokazuju da ovakvi potezi ne samo da doprinose očuvanju prirodnih ljepota i biodiverziteta, već i značajno povećavaju turističku posjećenost i stvaraju nove ekonomske prilike za lokalno stanovništvo. Uvac je postao popularna turistička destinacija zbog svojih meandara, vidikovaca i bogatog biodiverziteta. Lokalna zajednica koristi priliv turista kroz razvoj smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata i prodaju lokalnih proizvoda, dok su ujedno razvoj turizma i aktivnosti vezanih za zaštitu prirode doveli  do otvaranja novih radnih mesta.

- Jednaku priliku imaju i Pljevlja, za koja je posebno važna ekonomska diverzifikacija imajući u vidu da se ekonomija ove opštine primarno bazira na sektoru uglja, koji se suočava sa brojnim izazovima zbog međunarodnih obaveza koje je Crna Gora preuzela u kontekstu zaštite životne sredine, dekarbonizacije i prelaska na obnovljive izvore energije. Uspostavljanje Parka prirode "Gornji tok rijeke Ćehotine" predstavlja veliku šansu za opštinu Pljevlja, koja se ne smije propustiti. Ovo bi bio značajan korak ka održivom razvoju, koji bi omogućio očuvanje jedinstvenih prirodnih karakteristika, stvaranje novih radnih mjesta u oblasti turizma i poljoprivrede, te promovisanje Pljevalja kao destinacije od izuzetnog prirodnog značaja - ističe Čabarkapa.

Lokalne vlasti sada imaju priliku da donesu odluku koja će imati dugoročne pozitivne efekte na opštinu Pljevlja i njene građane. Uspostavljanje Parka prirode, kao prvog i jedinog zaštićenog područja na teritoriji ove opštine, nije samo korak ka očuvanju prirode, već i ključna investicija u budućnost ovog kraja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 19:20