Čapuni / - М.К.
21/06/2024 u 15:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Čapuni: Ulcinj je grad već vijekovima, nema tih formula i analiza koje mogu da mu taj status oduzmu

Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi i izjave zvaničnika Ministarstva javne uprave u kojima se, ističe poslanik Albanske Alijanse Ilir Čapuni, tvrdi da je Ulcinj jedini grad na primorju Crne Gore koji, shodno nacrtu Zakona o lokalnoj samoupravi ne može dobiti status grada, su razočaravajuće za svakog Ulcinjana i za sve Albance u Crnoj Gori.

Ističe da se time briše pisana istorija Ulcinja u kojoj je bivstvovao kao bitan grad na Mediteranu već 2.500 godina.

- Ovaj grad se vjekovima isticao svojom konkurentnošću i razvijenošću, svojom administracijom, vibrantnim tržištem, brodogradnjom, hotelijerstvom i zdravim finansijama. Podsjećam, Ulcinj je do 1426. godine kovao svoju monetu sa jasnim natpisom “Montena de Dulcino”. Sada nažalost, prema predlagaču ovog zakona, on ne može imati status grada, a nažalost, taj status je već imao kada je predat Crnoj Gori 1880. Ne postoje te formule i računice koje mogu degradirati pravni i faktički status Ulcinja - navodi Čapuni. 

Ironično je, ističe Čapuni, što iza nacrta stoji ministar iz redova predstavnika albanskog naroda.

- Braniti ovakvo nakaradno rješenje je u najmanju ruku uvredljivo za sve ulcinjane i za sve Albance u Crnoj Gori. Albanska alijansa će blagovremeno predati svoje sugestije predlagaču ovog zakona, i učestvovaće u poboljšanju ovog predloga zakona preko svojih predstavnika i u Vladi i u Skupštini Crne Gore - zaključio je Čapuni. 
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 15:28