Синиша Ковачевић и Марко Царевић на манифестацији “Дани памидоре” у Грбљу / фото: Б.М.
08/08/2021 u 10:00 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Царевић: Грбљу треба вратити статус општине

Мислим да је то прави пут за бољу валоризацију и стварање економских претпоставки да се боље живи у Грбљу који је, нажалост, још у доба комунизма, заустављен и запостављен у развоју, оцјењује Царевић за "Дан"

КОТОР – Надам се да ће сарадња Будве и Котора у наредном периоду бити интензивнија, цијенећи да смо граничне општине које дијеле територију Грбља, саопштио је предсједник Општине Будва Марко Бато Царевић. Он је недавно у Радановићима присуствовао манифестацији "Дани памидоре, маслина и меда", гдје се сусрео са потпредсједником Општине Котор Синишом Ковачевићем.

image

Најперспективније подручје Боке: Детаљ из Грбља

фото: Б.М.

– Биће ми жеља да наше три општине, дакле и Тиват, дају сагласност и тражимо од Владе Црне Горе да се Грбљу врати статус општине који му је одавно одузет. Онда ћемо лакше управљати простором. Мислим да је то прави пут за бољу валоризацију и стварање економских претпоставки да се боље живи у Грбљу који је, на жалост, још у доба комунизма, заустављен и запостављен у развоју. Сада су, хвала Богу, другачија времена. Дакле, Грбаљ је ресурс који се планском документацијом може добро привести намјени и валоризовати на прави начин, оцијенио је Царевић у разговору за "Дан".

Држава више да улаже у пољопривреду

Марко Царевић сматра да је "Фешта памидора", чији је покровитељ била Општина Котор, одлично организована, уз наду да ће постати традиционална у Грбљу који је, каже, у прошлости хранио читаву Боку.

– Цивилизација је стигла и у Грбаљ, али су обичаји ипак остали, а народ је овдје вриједан. На манифестацији су представљени органски, еколошки и здрави производи који могу да се произведу на подручју Грбља. У овим изазовним временима имамо здраву храну, овдје произведену, а то је примјер да се може кад се хоће. Надам се да ће општинске власти и Влада са ресорним министарством озбиљније улагати у пољопривреду. Ја као привредник такође улажем у производњу здраве хране и то су пројекти за будућност – закључио је Царевић.

Он је нагласио да, када је општина Будва у питању, има "пуно заоставштине из прошлости", поготово у области имовинско - правних односа.

– Мрчево поље једино је поље које није враћено власницима у Црној Гори. Реституција се мора спровести, то је обавеза ако желимо бити дио Европске Уније (ЕУ), а чујем од премијера да ћемо у ЕУ ући до 2025. године. Значи, реституцијом се мора ријешити проблем Мрчевог поља, а то отежава и успорава заједничке пројекте двије општине на подручју Грбља. Што се тиче наших општина, немамо ми различитих ставова, напротив, али просто треба пуно предуслова; правно морате поштовати процедуру и то мора бити у складу са законом. Дакле, то је нешто што ће тражити пуно времена цијенећи да се све институције државе морају формирати да бисмо уопште кренули процедуром која је неопходна – поручује Царевић, који је иначе Грбљанин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 10:42