Поглед на трасу будућег аутопута / -Јововић
30/09/2021 u 06:27 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Богавац-Ћулафић: Изградња аутопута Бар – Бољаре привући ће стране инвеститоре

Надам се да се на изградњу аутопута, који треба да прође кроз Андријевицу, неће предуго чекати, јер та инвестиција у доброј мјери може да отвори нову развојну страницу Васојевића – истиче предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић

Челници беранске и андријевичке општине сматрају да ће изградњом аутопута Бар – Бољаре доћи до свеукупног напретка Васојевића и читаве Лимске долине. Они су, у разговору за "Дан", истакли да ће реализациом поменутог пројекта бити успостављена одговарајућа саобраћајна комуникација с већим центрима у окружењу и да ће то само по себи покренути развојне инвестиције.

-Стагнација сјеверног региона проистиче свакако и због неодговарајуће саобраћајне повезаности ове области с већим центрима у окружењу, јер без добрих и модерних путева нема ни економског развоја. Зато се искрено надам и вјерујем да ће изградњом аутопута кроз Црну Гору и наши крајеви почети да се придружују развијеним срединама. На то, свакако, наводи и закључак који указује да ће се аутопутем од Берана до Подгорице и Приморја, као и до границе са Србијом стизати знатно брже и лакше. Тако се ствара шанса за покретање једног читавог ланца развојних дјелатности које подразумијевају и отварање производних погона и инсталирање услужних капацитета. То ће свакако допринијети и развоју туризма, јер ћемо имати знатно већи прилив гостију него што је то досад био случај – сматра предсједник општине Беране Тихомир Богавац.

image

Тихомир Богавац

-Јововић

Он је додао да ће и пут који се гради од Берана до Колашина преко Јеловице дати свеукупни развојни замајац тим крајевима.

-На будући аутопут наслањаће се и пут који, пролазећи кроз живописне предјеле рејона Бјеласице, од Берана води до Колашина. Завршни радови на дионици тог пута су у току, тако да ћемо ускоро имати још једну саобраћајницу која је од изузетног значаја за сјеверни регион. Све то указује да држава Црна Гора треба да упрегне све своје капацитете како би убрзала изградња аутопута који треба да представља нашу развојну жилу куцавицу – истакао је Богавац.

Берански аеродром да постане регионални центар за обуку ватрогасаца

Богавац истиче да би развојну причу око изградње аутопута требало да прати и активирање беранског аеродрома. Он је саопштио да се озбиљно разматра иницијатива о претварању аеродрома у регионални центар за обуку припадника служби заштите и спасавања. Казао је да би тај центар касније требало да послужи као стационар одакле би се, уз употребу специјализованих авиона, превентивно дјеловало током пожара, поплава и других елементарних непогода.

-Постоји идеја да се берански аеродром претвори у регионални центар за обуку ватрогасаца, односно припадника служби заштите и спасавања. Тај центар би уједно био и за мјесто одакле би се у ванредним ситуацијама дјеловало у циљу спасавања људи и материјалних добара. Идеја је да се на писти некадашњег аеродрома стационира и хуманитарни центар. Свакако да би изградња аутопута употпунила значај ове иницијативе – навео је Богавац.

 

С њим је сагласан и предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић, који се нада да ће изградња аутопута прије свега зауставити изражени одлив становништва са подручја Васојевића.

image

Жељко Ћулафић

-Јововић

-Народ је из наших крајева годинама одлазио у неке друге средине и због лоше инфраструктуре. Та миграциона кретања су у последње вријеме попримила забрињавајући карактер. Такви негативни трендови се могу зауставити само реализацијом крупних развојних пројеката као што је изградња аутопута. Хоћу да се надам да се на изградњу аутопута, који треба да прође кроз Андријевицу, неће предуго чекати, јер та инвестиција у доброј мјери може да отвори нову развојну страницу Васојевића – истиче Ћулафић.

Према његовом мишљењу, аутопут би у Андријевицу могао да привуче директне стране инвестиције.

-Ко год дође у наше крајеве, од туриста до инвеститора, одушевљава се природним ресурсима којима располажемо. Међутим, сви они указују да лоша саобраћајна повезаност с остатком свијета у доброј мјери спутава привреднике са стране да улажу свој капитал на подручју Андријевице. То значи да би изградња аутопута са собом довела и страни капитал на основу ког би се покренули бројни послови – оцијенио је Ћулафић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:28