Opština Plužine / foto: Željko Šapurić
04/08/2024 u 17:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čestitke povodom Dana opštine Petnjica, Plužine i Gusinje

Zvaničnici uputili čestitke povodom Dana opštine Gusinje, Petnjica i Plužine.

Borovinić Bojović: Multinacionalna harmonija Gusinja obavezuje na odgovoran pristup i racionalnu valorizaciju prirodnih resursa

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Dan opštine Gusinje predsjedniku Skupštine opštine Bujaru Hasanđekaju i predsjedniku Opštine Sanelu Baliću.

- Vama lično, svim članovima rukovodstva, graðankama i građanima Gusinja čestitam 5. avgust, Dan opštine, sa iskrenim željama za dalji napredak i prosperitet. Prirodne ljepote i potencijali u oblastima poljoprivrede i turizma već su značajno doprinijeli prepoznatljivosti Gusinja kao atraktivne turističke destinacije. Pored toga, multinacionalna harmonija Gusinja dodatno obavezuje na odgovoran pristup i racionalnu valorizaciju prirodnih resursa kako bi se doprinijelo daljoj afirmaciji ove opštine. Uz uvjerenje da će lokalna vlast nastaviti putem prosperiteta i razvoja još jednom čestitam Dan opštine- istakla je Borovinić Bojović.

Zogović: Plužine su jedan od najljepših turističkih bisera Crne Gore

Milun Zogović, potpredsjednik Vlade Crne Gore za infrastrukturu i regionalni razvoj, danas je uputio srdačne čestitke za 4. avgust, Dan opštine Plužine, predsjedniku Opštine Slobodanu Deliću, predsjedniku Skupštine opštine Petru Mitriću i svim građanima ovog malog lijepog grada između planinskih masiva Durmitora, Volujaka i Maglića i grandioznog kanjona rijeke Tare, čuvenog i po kanjonu Pive s Pivskim jezerom i HE Piva.

Po Zogoviću, Plužine su jedan od najljepših turističkih bisera Crne Gore, između ostalog i zbog kanjona rijeke Tare, najdubljeg u Evropi, drugog u svijetu posle Kolorada, pa turisti cijelog svijeta dolaze i zbog raftinga Tarom na ovoj atraktivnoj turističkoj destinaciji.

- Zogović ističe da je mirno stanovništvo ovog poljoprivrednog i stočarskog kraja oduvijek umjelo prepoznati zavjet slobode i otpora svim agresorima u prošlosti, te su njegovi preci kroz istoriju učestvovali u mnogim bitkama i po cijenu pogroma u Drugom svjetskom ratu kada je u mjestu Dola stradalo oko četiri stotine nedužnih žrtava iz ovog kraja. Potpredsjednik Vlade Zogović takođe ukazuje da istorijski pečat Plužinama daju i kulturno-istorijski spomenici, Pivski Manastir, Soko Grad i Gradina, te ovo malo mjesto kao dragulj Crne Gore danas ima sve reference da se nadalje razvija u svim društvenim sferama i postaje sve prepoznatljivije na kulturnoj mapi Crne Gore i šire- navodi se u saopštenju.

U uvjerenju da će Dan opštine Plužine biti obilježen na najljepši mogući način, uz izvinjenje što zbog prethodno preuzetih obaveza neće biti u prilici da prisustvuje proslavi, Zogović još jednom čestita ovaj značajan datum predsjedniku Opštine Deliću, predsjedniku Skupštine Mitriću i svim građanima ovog lijepog grada sa brojnim perspektivama danas i u vremenu pred nama.

Popović: Plužine su uvijek bile i ostale simbol snage

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović čestitala je Dan opštine Plužine.

- U ime Skupštine Crne Gore i u svoje ime čestitam Dan opštine Plužine, predsjedniku Opštine Slobodanu Deliću, predsjedniku Skupštine opštine Petru Mitriću i svim građankama i građanima Plužina. Plužine su uvijek bile i ostale simbol snage, upornosti i odvažnosti. Veliki doprinos Trinaestojulskom ustanku, kroz veliku žrtvu i podvig Pivljana u Narodnooslobodilačkoj borbi, ostaje upisan zlatnim slovima u istoriji naše države- navodi se u čestitki.

Popović je kazala da "u srcu crnogorskih planina i Pivskog jezera, vaša ljubav prema rodnom kraju i vaša privrženost tradiciji predstavljaju pravi primjer onoga što znači imati patriotski odnos prema nasljeđu".

-  U to ime još jednom vam čestitam Dan opštine, uz želju da nastavite da gradite svijetlu budućnost za sebe i svoje potomke. Neka Plužine budu mjesto gdje se rađaju nove ideje, gdje se razvija turizam, povećava životni standard i gdje svaka generacija pronalazi inspiraciju za još veće uspjehe- zaključila je.

Joković: Plužine su bitan oslonac privrede Crne Gore

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković čestitao je predsjedniku opštine Slobodanu Deliću, predsjedniku SO Petru Mitriću, odbornicama i odbornicima, kao i svim građankama i građanima Dan opštine Plužine.  

- Danasnji jubilej je prilika da se podsjetimo slavne istorije, doprinosa i zrtava, koje je ovaj pivski kraj dao u oslobodilackoj borbi protiv okupatora. Plužine sa svojim položajem, hidro, energetskim, šumskim i agrarnim potencijalom, predstavlja bitan oslonac privrede Crne Gore- kazao je Joković.

Čestitao je rukovodstvu opštine što decenijama predano radi na planu izgradnje i razvoja, poboljšanju putne infrastrukture, vodosnadbijevanja, unapređivanja poljoprivredne proizvodnje, čime su direktno poboljšali kvalitet života građana Plužina.

- U čast onih koji su živote dali da bi mi danas živjeli slobodno, mi danas moramo još više da radimo na unapređivanju infrastrukture i stvaranju uslova da vrijedni žitelji Plužina i cijelog durmitorskog kraja, ostanu na svojim imanjima, rade i proizvode, čime ćemo zajedno doprinijeti podizanju životnog standarda i time našim potomcima ostaviti grad iz koga neće poželjeti da odu- naveo je on.

Joković je čestitao i Dan opštine Petnjica.

- Raduje me da Petnjica, grad prirodnih bogatstava i multikulturalizma, postaje sve više atraktivna za turiste, promovišući na taj način cijelu Crnu Goru i sve njene ljepote. Ovaj mali bihorski biser sa svojim izvanrednim resursima za razvoj stočarstva, voćarstva, zemljoradnje i povrtarstva nikoga ne ostavlja ravnodušnim, zbog čega sve više ljudi, ne samo da dođe i obiđe Petnjicu, nego se ponovo vrati da uživa u njenim ljepotama- kazao je on.

Dukaj: Ministarstvo javne uprave nastavlja sa podrškom opštini Petnjica

Ministar javne uprave,  Maraš Dukaj, čestitao je 4. avgust, Dan opštine Petnjica, predsjedniku Opštine Petnjica, Samiru Agoviću i predsjedniku Skupštine opštine Petnjica, Mehmedu Adroviću.

- U ime Ministarstva javne uprave i u svoje ime, predsjedniku Opštine, Samiru Agoviću, predsjedniku Skupštine opštine, Mehmedu Adroviću, kao i svim građankama i građanima Petnjice čestitam Dan opštine. Vjerujem da će rukovodstvo lokalne samouprave Petnjica prepoznati i iskoristiti prilike i potencijale bihorskog kraja, a sve u cilju unapređenja standarda građana- naveo je Dukaj.

Ministarstvo javne uprave nastavlja sa podrškom opštini Petnjica iz oblasti svojih nadležnosti sa ciljem unapređenja kvalitetnih javnih usluga.

- Uz želju da Petnjica sa okolinom izraste u jednu modernu i razvijenu evropsku opštinu još jednom čestitam 4. avgust- kazao je ministar Dukaj.

Kordić: Ljepote Plužina privlače sve veći broj turista

Ministarka turizma Simonida Kordić čestitala je građankama i građanima Plužina Dan opštine.

- U posljednjih nekoliko godina, svjedoci smo ozbiljnog rasta broja turista koji prepoznaju ljepote i posebnost vašeg kraja.  Grad i cijela Piva pružaju jedinstvenu priliku posjetiocima da istraže predivan prirodni ambijent, a lokalna gastronomska ponuda, bazirana na tradicionalnim receptima i organskim namirnicama, donosi autentičan doživljaj- navela je Kordić

Istakla je da turizam doprinosi izvjesnom ekonomskom napretku opštine, stvarajući nova radna mjesta i podstičući razvoj infrastrukture.

- Zahvaljujući sve većem broju turista, lokalna zajednica ima šansu da u potpunosti iskoristi svoje potencijale, što dodatno poboljšava kvalitet života stanovništva.Još jednom čestitam Dan opštine Plužine, uz želju da Piva bude primjer prosperiteta na turističkoj mapi Evrope- poručila je ona.

Ćulafić: Plužine pravi primjer kako se trud i predanost mogu isplatiti

- U ime Ministarstva ekologije, održivog razvoja i turizma i svoje lično ime, svim građankama i građanima Plužina čestitam 4. avgust, Dan opštine Plužine. Ovaj važan datum prilika je da se podsjetimo značaja koji Plužine imaju za Crnu Goru. Posebno bih istakao vaše napore u očuvanju prirodnih resursa, što doprinosi ne samo zaštiti prirode, već i razvoju lokalne zajednice- naveo je ministar Damjan Ćulafić.

Plužine su, kako je naveo, pravi primjer kako se trud i predanost mogu isplatiti, jer ste uspjeli da spojite očuvanje prirodne ljepote sa ekonomskim razvojem.

- Vaša zajednica je pokazala da je moguće živjeti u skladu s prirodom i istovremeno unapređivati kvalitet života svih stanovnika. Hvala vam što svojim svakodnevnim trudom doprinosite boljem i zdravijem okruženju za sve građane Crne Gore. Želim vam srećan Dan opštine i mnogo uspjeha, uz nadu da će Plužine nastaviti da se razvijaju i napreduju na dobrobit svih nas- istakao je on.

Ibrahimović: Razvijene Crne Gore nema bez razvijenog sjevera

Lider Bošnjačke stranke, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Ervin Ibrahimović čestitao je 4. avgust – Dan Opštine Petnjica, predsjednicima Opštine i Skupštine opštine, Samiru Agoviću i Mehmedu Adroviću, odbornicima u lokalnom parlamentu i svim građanima, uz najbolje želje za dalji uspješan rad.

- Razvijene Crne Gore nema bez razvijenog sjevera naše države i siguran sam da zajedničkim naporima moramo nastaviti sa ubrzanim razvojem sjevernog regiona, u duhu opredjeljenja da ravnomjerno gradimo kvalitet života u cijeloj Crnoj Gori, na dobrobit svih naših građana.

Prirodni potencijali bihorskog kraja i privrženost dijaspore svom zavičaju, važne su pretpostavke da Petnjica nastavi da se razvija kao opština, sa znatno poboljšanim uslovima za život svakog stanovnika. Vjerujem da i država prepoznaje značaj sjevera za sveukupni razvoj Crne Gore. U tom smislu, očekujem da se dodatno unaprijedi prije svega putna infrastruktura, ali i da se još snažnije stavi akcenat na poboljšanje uslova našim vrijednim poljoprivrednicima, kako bi poljoprivreda, uz turizam, bila pokretačka snaga daljeg razvoja bihorskog kraja- naveo je on.

Dukaj: Vjerujem da će Plužine dostići evropski standard

Ministar javne uprave, Maraš Dukaj, čestitao je 4. avgust, Dan opštine Plužine, predsjedniku Opštine Plužine, Slobodanu Deliću i predsjedniku Skupštine opštine Plužine, Petru Mitriću.

- U ime Ministarstva javne uprave i u svoje lično ime čestitam Dan opštine Plužine vama, kao i svim građankama i građanima Plužina. Vjerujem da će Plužine iskoristiti priliku za bržu realizaciju svojih potencijala kao i da će ekoturizam, proizvodnja zdrave hrane i moderni kulturni ambijent, te da će uz adekvatnu podršku poboljšati standard stanovnika i učiniti Plužine sve poželjnijim mjestom za život. Uz sve navedeno vjerujem da će Plužine dostići evropski standard- naveo je Dukaj.

Uz najbolje želje vama, svim građankama i građanima Opštine Plužine, još jednom čestita praznik, i naglašava da će Ministarstvo javne uprave nastaviti sa podrškom u oblasti digitalizacije javnih servisa i drugim oblastima iz svoje nadležnosti.

Marković: Pljoprivredni i turistički potencijali bihorskog kraja daleko od razvojne valorizacije

-U ime Stranke evropskog progresa i svoje lično, građankama i građanima opštine Petnjica čestitam Dan opštine. Razvojni zamah koji je do prije četiri godine bio očigledan u petnjičkoj opštini, i cijelom sjeveru Crne Gore, pretvorio se, nažalost, u neispunjena obećanja i neizvjesnost građana Petnjice i cijelog područja. Otuda i otužna životna zbilja da se nastavlja iseljavanje iz Petnjice i bihorskog kraja- naveo je Duško Marković.

Vraćajući se kroz slike, kako ističe, nekoliko godina unazad, svjedočićemo postignućima 41. Vlade koja su rezultirala stvaranjem uslova za bolji život u Petnjici: otvorena je savremena zgrada Opštine, rekonstruisan je put Petnjica – Berane, formirane su organizacione jedinice državnih organa kao servis građana, unaprijeđena je zdravstvena zaštita, uložena su značajna sredstva kao podsticaj razvoja mlade petnjičke opštine.

- Dodatno, stavljanjem u funkciju puta Jezerine – Lubnice – Berane, koji je započet i već priveden kraju za vrijeme Vlade koju sam predvodio, Petnjičani za nešto više od sat vremena stižu u Podgoricu. Danas je evidentno da su poljoprivredni i turistički potencijali bihorskog kraja daleko od razvojne valorizacije; osnovna infrastruktura je u nezavidnom stanju, i teško da se može govoriti o privlačenju investicija i ulaganju dijaspore- istakao je on.

Pejović: Petnjica i Bihor bogatstvo Crne Gore
Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović saopštio je da sa velikim ponosom  upućuje srdačne čestitke povodom Dana opštine Petnjica.
- Iako nisam rođen u vašem kraju, kao potpredsjednik Skupštine Crne Gore i građanin naše divne države, osjećam duboko poštovanje i povezanost sa vašom zajednicom. Petnjica i cijelo područje Bihora, sa svojom bogatom istorijom, kulturom i tradicijom, predstavljaju istinski biser Crne Gore. Vaša opština je primjer kako se kroz zajedništvo, rad i posvećenost mogu postići veliki uspjesi - rekao je Pejović. -Kroz vaš trud i zalaganje, Petnjica postaje sve bolji i ljepši dom za sve njene građane.

Pejović je izrazio uvjerenje da će opština Petnjica nastaviti da se razvija i napreduje, čuvajući pritom svoje autentične vrijednosti i nasljeđe.

- Ovo je prilika da se kako vi na lokalnom, tako i mi na državnom nivou, predano posvetimo razvoju Petnjice, ali i da se okrenemo budućnosti sa optimizmom i vjerom u bolje sjutra - istakao je.

Pejović je poželio građanima Petnjice mnogo uspjeha u daljem radu, zdravlja, sreće i blagostanja.

- Neka vam Dan opštine bude ispunjen radošću, zajedništvom i ponosom na sve što ste postigli i što ćete tek postići -poručio je Pejović.

Kordić: Petnjica simbol bogate kulturne baštine
Ministarka turizma Simonida Kordić čestitala je svim građankama i građanima Petnjice Dan opštine.

- Vaša opština je simbol bogate kulturne baštine i prirodnih ljepota i predstavlja vrlo važan dio turističke ponude naše zemlje. Petnjica ima veliki potencijal da postane značajna turistička destinacija i Ministarstvo turizma će nastaviti da podržava razvoj turističke infrastrukture i promoviše vaše jedinstvene vrijednosti širom regiona - kaže se u saopštenju.

Kordić je poželjela puno uspjeha u daljem razvoju i prosperitetu.

- Neka Dan opštine bude ispunje  radošću, zajedništvom i ponosom na sve što ste postigli - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:22