Фото: Са догађаја
05/10/2021 u 15:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Цетиње и Санкт Петербург успостављају сарадњу

Клутков је позвао градоначелника Кашћелана са сарданицима да посјети Ст. Петербург, јер је то добра прилика за конкретизовање сарадње и повезивање два града

Историјска, културна и духовна блискост Пријестонице Цетиње и Санкт Петербурга и снажне традиционалне везе одлична су основа за унапређење сарадње између два града, оцијењено је у току видео конференције коју су данас организовале управе Цетиња и Ст. Петербурга.

На састанку је договорено да се у најкраћем року, кроз писмо о намјерама и ткз. "мапу пута“, прецизирају области сарадње, и да се након тога успостави директна комуникација између служби и органа два града које ће спроводити договорене активности.

Делегација Пријестонице Цетиње, у којој су осим градоначелника Александра Кашћелана, били и предсједница Скупштине Дејана Диздар и предсједник Одбора за међуопштинску и међународну сарадњу Борислав Правиловић, пренијела је колегама из Ст. Петербурга интересовање за сарадњу у области привреде, екологије и туризма, образовања, науке и иновација, културе, умјетности и спорта.

Посебно интересовање исказали су за сарадњу у области омладинских политика и мадих, као највриједнијег потенцијала за развој сваке земље, али и за размјену најбољих искустава и пракси у свим областима дјеловања локалних управа.     

Потпредсједник Одбора за Међународне односе Ст. Петербурга Андреј Клутков, који је предводио руску делегацију, сагласио се са градоначелником Кашћеланом да постоји велико интересовање за сарадњу два града и пуно заједничких тема које се могу покренути.

И Ст. Петербургу су млади у фокусу, јер град има 55 факултета, али и екологија, привредна и културна сарадња. У граду се организује више форума – економски, иновациони, културни, форум младих, а у градској управи посебно су поносни на фестивал Словенски свет, који постоји од 2013. године и, између осталог, промовише сарадњу са балканским земљама.  

Клутков је позвао градоначелника Кашћелана са сарданицима да посјети Ст. Петербург, јер је то добра прилика за конкретизовање сарадње и повезивање два града.  

Видео конференцији присуствовао је амбасадор Црне Горе у Москви Милорад Шћепановић који је најавио подршку снажењу веза између Цетиња и Ст. Петербурга, али и Црне Горе и Русије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. maj 2024 07:45