Фото: ТВЦГ
14/06/2021 u 20:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цетиње-протест "Сви смо ми Љубо": Чин фашизма да забрине сваког грађанина

Подсјећамо, прексиноћ је у Никшићу мушкарац уринирао на споменик Чупићу, што су забиљежиле камере случајних пролазника

На Цетињу је данас одржана антифашистичка шетње "Сви смо ми Љубо", а сјутра ће се поводом скрнављена споменика у Никшићу, грађани окупити у Подгорици.

Организатор протеста Мирко Станић, портпарол СДП-а, каже да је очигледно да постоје снаге које желе да се обрачунају са оним што је антифачистичко слободаско наслијеђе Црне Горе, јавља ТВЦГ, РТЦГ. Додаје ипак да је ријеч о “ужасној мањини”.

-Порука је да Црна Гора јесте, била и биће антифашистичка држава и да са тим нема компромиса- поручио је Станић.

Са протеста су грађани поручили да тај, како су казали, чин фашизма мора да забрине сваког грађанина.

-Мислим да је у Црној Гори довољан број грађана који никада неће дозволити да се развија овакав вид фашизма. Овим протестима и снагом антифашистичке енергије у Црној Гори мислим да ће се такав тренд зауставити- поручио је у изјави за ТВЦГ Драган Иванчевић.

Скрнављене споменика, свjедочи посрнућу и амбиjенту у коjем jе такав чин могућ, каже Jанко Љумовић, професор на факултету драмских умjености на Цетињу.

-Она jе подjеднако застрашуjућа и као све оно што jе претходило добу нацизма или фашизма, а такве слике и jесу наjстрашниjе, jер подсjећаjу на то-каже Љумовић, за ТВЦГ.

Протести су јуче организовани у више градова, а са главног градског трга у Никшићу представници Субнора и антифашиста поручили су да ће чувати осмјех Лјуба Чупића којем се диве сви нормлани људи на свијету, те да се више не смије дозволити ни један напад на било који од 256 споменика, колико их је у граду под Требјесом.

Подсјећамо, прексиноћ је у Никшићу мушкарац уринирао на споменик Чупићу, што су забиљежиле камере случајних пролазника.

Полиција је идентификовала Марка Илића и ухапсила га због кривичног дјела повреда гроба. Нјему је одређен кућни притвор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:40