Црни кук / -Б.Б
22/01/2022 u 06:39 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црном куку потребни амбуланта и бољи путеви

У Црном Куку живи око 200 становника, а доста је старијих,па нам је у овом времену епидемије сређивање амбуланте пријеко потребно - наглашава Којо Орбовић, предсједник МЗ

Након прошлогодишње смјене локалне власти у Никшићу, у многим мјесним заједницама на подручју општине велика су очекивања од нове лчокјалне управе. Приоритетна улагања у појединим МЗ већ су одређена за ову годину, попут Жупе никшићке гдје је најављено да ће се у овој години реализовати пројекти вриједни око два милиона еура. Бројне су, међутим, мјесне заједнице које су у протеклим годинама владавине ДПС-а у граду биле запостављене, а међу њима је и Црни Кук која спада у једну од најудаљенијих. Предсјендик те мјесне заједнице Којо Орбовић у разговору за "Дан" каже да су од градске власти добили одређена обећања, али да ће све бити дефинисано на састанку који очекује.

image

Којо Орбовић

-Б.Б

-Тренутно нам је приоритет завршетак изградње објекта амбуланте. Објекат је негдје крајем деведесетих година само озидан и од тада до данас кад љекар дође прегледе и писање рецепата обавља испред или у приватној кући. Има овдје доста старијих, међу најудаљенијим смо мјестима и, посебно у овом времену епидемије, па нам је сређивање амбуланте пријеко потребно - наглашава Орбовић.

Улагања у Жупи само за главни пут 1,1 милион

У Жупи,захваљујући ангажовању Савјета Мјесне заједнице, у овој години реализоваће се више инфраструктурних пројеката. Од планираних око два милиона, 1,1 милион намијењено је за наставак реконструкције главног пута од Никшића.

-Кроз програм Општине и ИФАД-а наставиће се асфалтиурање преко седам километара сеоских улица. Кроз програм енергетске ефикасности планирана је реконструкција школске сале и објекта школе у Миољем Пољу. Са радом ће почети и Комисија која ће утврдити шта је потребно за побољшање водоснабдијевања за шта је из државног буџета опредијељено око 200.000 еура. Очекујемо и наставак радова на старој школској згради и Кули Волтица. Ако се испоштује договорено, биће ово једна изузетно динамична година, казао је за "Дан" предсједник Савјета МЗ Жупа Драгољуб Радуловић.

Црни кук је друга по површини мјесна заједницана подручју општине Никшић у којој живи око 200 становника. Од претходне власти на том подручју "добили су" три вјештачке акумулације, од којих је једна, Дагарџик, недовршена а и изведени радови су је додатно "пробушили". Црном куку, каже Орбовић, потребна је и поправка и асфалтирање сеоских путева који су у веома лошем стању. Многа села нису асфалним путем повезана са мјесним центром, а неријетка су она која на свом подручју имају свега по неколико стотина метара асфалта.

-Надморска висина на нашем подручју креће се од 950 па до преко 1.400 метара Херцегових Лука у планини Сомини гдје у тамошњем манастиру живе двије монахиње. Путеви су тако лоши да их је тешко и чистити - истакао је Орбовић.

У рејону Бањана надају се улагањима из државног буџета која су обезбијеђена амандманима посланика Мома Копривице. Према планираном та средства биће усмјерена на санацију пута Маочићи-Велимље и санацију објекта за боље функционисање амбуланте "Др Нико Миљанић" у Велимљу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:57