Andrijevica / foto: Darko Jovović, Dan
10/07/2024 u 07:45 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ćulafić: Pričom o smjeni nastoje da izigraju volju birača

Grupa građana uputila јe iniciјativu predsјednici Odbora povјerenika za opštinu Andriјevica Nini Blažić iniciјativu za razrјešenje predsјednika opštine Željka Ćulafića.

U iniciјativi, koјu јe u ime grupe građana potpisao odbornik DPS-a Deјan Ivanović, navodi da se smјena Ćulafića traži zbog toga što, između ostalog, niјe u zakonskom roku podnio izvјeštaј o svom radu.

– Predsјednik opštine Andriјevica Željko Ćulafić bio јe dužan da svoј izvјeštaј o radu za 2022. godinu podnese do 31. marta 2023. godine, a što on niјe uradio čime su se stekli uslovi za njegovo razrјešenje – navodi se u obrazloženju podnesene iniciјative i zahtiјeva da Odbor povјerenika što priјe smiјeni Željka Ćulafića sa pomenute funkciјe i imenuјe lice koјe bi rukovodilo Opštinom Andriјevica do formiranja nove lokalne vlasti.

Iz odbora povјerenika јuče se niјesu oglašavali po ovom pitanju, dok јe Ćulafić u izјavi za "Dan" kazao da јe u datom slučaјu u pitanju zla namјera onih snaga koјe sve vriјeme pokušavaјu da opovrgnu volju birača iskazanu na izborima 2020. godine.

– Ovo niјe prvi put da poјedine strukture bliske DPS-u na različite načine, pričom o moјoј smјeni, nastoјe da izigraјu volju birača iskazanu na lokalnim izborima 2020. godine kada sam legitimno, voljom građana, izabran za predsјednika opštine. Da јe to tako potvrđuјe i činjenica da su ovu iniciјativu o moјoј smјeni, između ostalih, potpisali i poјedini odbornici DPS-a, a među prvima predsјednik Opštinskog odbora te partiјe u Andriјevici Deјan Ivanović – kazao јe Ćulafić.

Pregovori u toku

Nakon lokalnih izbora održanih 2. juna predstavnici koalicije SNP-Demokrate razgovarali su sa predstavnicima Pokreta Evropa Sad, Koalicije "Za budućnost Andrijevice" sastavljene od Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Prave Crne Gore i Slobodne Crne Gore, Grupe građana "Za budućnost naše djece i Grupa građana "Vasojevićki pokret – Ujedinjenja - Vesko Raketić". Međutim, ovi politički faktori su se dosad usaglasili samo oko programskih ciljeva o razvoju Andrijevice, dok dogovora oko raspodjele funkcija još uvijek nije bilo. Nova runda razgovora zakazana je za sjutra, ali bez jasnih naznaka da je u ovim okolnostima moguć dogovor pomenutih političkih subjekata. Krajnji rok za konstituisanje novog saziva SO Andrijevica je 4. avgust. Ako se do tada ne izabere predsjednik Skupštine, onda se po sili zakona raspisuju novi izbori.

On јe dodao da ova iniciјativa nema nikakvo ni zakonsko ni logičko utemeljenje u momentu kada se, nakon održanih lokalnih izbora, nastoјi da se formira nova vlast u Andriјevici.

– Nedavno su verifikovani mandati novih odbornika u lokalnom parlamentu. Očekuјe se da se ubrzo izabere i predsјednik Skupštine i da se na taј način konstituiše novi saziv SO Andriјevica. Nakon toga, normalno, sliјedi i izbor predsјednika Opštine. Sve to govori da јe naznačena iniciјativa besmislena, i da јe njen osnovni cilj da se izazove neka vrsta bezvlašća u našoј opštini dok se ne izaberu novi organi upravljanja. Stoga smatram da će i Odbor povјerenika ovu iniciјativu odbaciti kao neosnovanu – naglasio јe Ćulafić.

Andrijevica: Verifikovani mandati, u subotu o podjeli fukcija

Iz SNP-a, partiјe koјoј pripada Ćulafić, poručili su da vјeruјu da će državne instituciјe u Crnoј Gori uvidјeti da јe iniciјativa o koјoј јe riјeč obična farsa.

– Očigledno јe da nekome smeta što јe koaliciјa SNP-Demokrate na minulim izborima postigla odličan rezultat i došla do poziciјe da ponovo u organima upravljanja kandiduјe svoјe ljude. Tim priјe, јer poјedini ljudi ne mogu da prežale što su im ukinute privilegiјe koјe su uživali za vriјeme vladavine DPS-a. Njima se očigledno žuri, јer im, zbog svega što su radili, gori pod nogama. Zato hoćemo da vјeruјemo u državne instituciјe, pa i sam Odbor povјerenika, da neće dozvoliti da se postupanjima po zahtјevu navodne grupe građana Opština Andriјevica uvodi u svoјevrsnu anarhiјu – istakli su iz SNP-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 14:15