Велики пијесак / -Драган Стојановић
19/08/2021 u 06:30 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цвјета туризам, али буја и сива економија

Непријављивање смјештајних капацитета, гостију, неплаћање боравишне таксе само су неки од начина на који се покушава остварити екстрапрофит

Велики Пијесак је ове туристичке сезоне изузетно привлачан туристима из земаља окружења. Туристички посленици кажу да не памте када је у августу било оволико гостију као овог љета. Готово сви смјештајни капацитети су попуњени, нема слободног кревета. Туристи су углавном задовољни смјештајем, наводећи да цијене одговарају квалитету.

Но, како расте број туристичких посјета, тако цвјета и сива економија у области туризма. Непријављивање смјештајних капацитета, гостију, неплаћање боравишне таксе само су неки од начина на који се покушава остварити екстрапрофит. На губитку су буџет и туристички радници који се придржавају закона.

Према ријечима једног од легалних издавалаца соба, у толиком обиму сиве економије у области туризма губе се критеријуми и пада квалитет туристичке услуге.

- Већ данима на Великом пијеску ниједан слободан кревет се не може наћи. Гости су дошли, иако их је овдје дочекало много проблема, чак и оних који се годинама понављају. Не постоје инспекције, а и ако дођу, умјесто оних који немају одобрења за смјештај контролишу легалне кућевласнике. На овом подручју влада безвлашће - каже он, и истиче да је посебан проблем то што већина кућевласника није пријавила своје капацитетe за издавање.

Упућени тврде да на Великом пијеску има тренутно преко 20.000 хиљада туриста, али врло мало пријављених кревета.

-Рецимо, само у првој линији до мора има преко 1.000 кревета. Губици у буџету како на државном тако и на локалном нивоу, због нелегалних издавалаца смјештаја и непријављених туриста, могу се мјерити десетинама хиљада еура. И тако је већ годинама - истичу незадовољни туристички посленици.

Директор Туристичке организације Емил Кукаљ каже да је закључно с јулом ове године наплаћено боравишне таксе у износу од 192.000 еура, те да је наплата 300 пута већа у односу на 2020. годину.

Иначе, према подацима надлежног Секретаријата, на Великом пијеску су ове године издата само 43 рјешења за приватни смјештај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:56