/ - FOTO: CZIP- FACEBOOK
29/05/2024 u 16:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO) CZIP: Dva scenarija stradanja mladunaca bijelih roda

Prethodna dva dana, veliku pažnju i potpuno razumljivo, izazvalo je dešavanje u gnijezdu popularnog para roda u Beranama, navode iz CZIP.

S ciljem informisanja javnosti, da bismo izbjegli različite dezinformacije, možemo reći da se radi o situacijama koje nisu nepoznate, nisu nove, samo su u našim okvirima začuđujuće obzirom da se radi o jedinom gnijezdu u Crnoj Gori, objavio je CZIP na Facebook-u.

-  Dakle, potencijalna su dva scenarija, za čiju apsolutnu potvrdu ne možemo da garantujemo obzirom da ptice nisu označene prstenovima, čime bismo riješili dilemu ko je bio akter i u kom dijelu događaja koji se desio. Pojava koja se desila poznata je kao infanticid - navode oni.

Berane: Stradala četiri mladunca bijelih roda

Jedan scenario je, kako pojašnjavaju, da je treća ptica, dakle jedinka koja nije bila dio ovogodišnjeg para, izbacila ptiće iz gnijezda, a da ja nakon toga došla u sukob sa pripadnikom para koji je tu gnijzedio ove godine.

- U pitanju bi bio seksualno vođeni infanticid, čime se uništava leglo kako bi se uspostavio novi par, sastavljen od jednog člana starog para i nove jedinke. Drugi scenario je da je ovogodišnji par, izbacio ptiće iz gnijezda. Dešava se u godinama kada je manje hrane, i obično rode izbacaju jednog, najslabijeg ptića, kako bi ostatak ptića uspio da preživi. Zanimljivo za ovaj slučaj je da može da se desi i u slučaju stresa koji prouzrokuje prisustvo treće ptice. Ta pojava je poznata kao roditeljski infanticid - preciziraju iz CZIP.

Dodajud a u ovom slučaju, na bazi pretpostavke i imajući u vidu činjenice da su svi ptići izbačeni iz gnijezda, kao i da je treća ptica bila baš tu u tom momentu, više dokaza naginje za prvi scenario.

- Ali napominjemo, sigurni bi bili da su ptice imale prstenove - poručuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. septembar 2024 13:21