Са манифестације у Бијелом Пољу / - Милован Нововић
10/12/2021 u 14:26 h
Милован НововићМилован Нововић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Дан људских права у Бијелом Пољу: Прије неколико дана спријечен малољетни брак

Зинета Селимовић, предсједница НВО „Роми са сјевера” казала је, да желе да на виши ниво подигну свијест чланова ромске заједнице о људским правима, а да је посебан циљ кампање да се ромска заједница сама избори за своја права

Програмом „Imagine all the people…”, који су реализовала Невладина удружења „Клуб културе” и „Роми са сјевера”, данас су у Кући Риста Ратковића у Бијелом Пољу обиљежили Међународни дан људских права програмом „Imagine all the people…”

Мерниса Мустајбашић из НВУ „Клуб културе”, подсјетила је да су у сусрет овом дану НВО „Центар за предузетништво” и „Удружење особа са инвалидитетом ЕЛИПСА” реализовали панел дискусију „Људска права - моја права”.

- Ми овим програмом желимо да укажемо на потребу сваког појединца да се бори за поштовање људских права у сваком тренутку, на сваком мјесту и у свакој ситуацији. Посебно бих издвојила најаву кампање „Доста је било”, коју је започела НВО „Роми са сјевера“, а која има за циљ подизање свијести саме ромске заједнице о заштити и остваривању права Рома и Ромкиња, посебно дјеце и жена – истакла је Мустајбашић.

Она је, у име организатора програма, захвалила ЈУ „Ратковићеве вечери поезије” на подршци коју им пружају током бројних манифестација.

Зинета Селимовић, предсједница НВО „Роми са сјевера” казала је, да кроз кампању „Доста је било”, желе да на виши ниво подигну свијест чланова ромске заједнице о људским правима а да је посебан циљ кампање да се ромска заједница сама избори за своја права, посебно права жена и дјеце, и спријечи све незаконите радње и насиље над њима.

- Поручујем свим организацијама и појединцима који су се до сада у наше име борили за та права, да више немају потребе то да раде. Доста је било и заиста хвала свима. Доста је било, али од сада можемо то и сами, у сарадњи са установама. Сви сте позвани на сарадњу, али  смо ми сада снажни, јаки и знамо да се боримо. То смо и показали прије пар дана, спријечивши један малољетнички брак, а надам се, да ћемо у том правцу и наставити. Кампања је почела и нек нам је са срећом - поручила је Селимовић

Организована и панел дискусија

У сусрет овом дану НВО „Центар за предузетништво” и Удружење особа са инвалидитетом „ЕЛИПСА” су реализовале панел дискусију „Људска права - моја права”.

– Овим програмом желимо да укажемо на потребу сваког појединца да се бори за поштовање људских права у сваком тренутку, на сваком мјесту и у свакој ситуацији. Циљ нам је подизање свијести саме ромске заједнице о заштити и остваривању права Рома и Ромкиња, посебно дјеце и жена из ромске заједнице. Ова кампања која је почела прије неки дан првенствено има за циљ спрјечавање насиља и злоупотребе жена и дјеце у разне незаконите радње - казала је Мерниса Мустајбашић.

У кући Риста Ратковића данас су учесници и публика имали прилику да прате и културно-забавни програм, у оквиру којег је гимназијалка Хана Мулић отпјевала познату музичку нумеру, Миља Јоксимовић предсједница Ђачког парламента Средње стручне школе, прочитала изводе из Универзалне декларације о људским правима, Розана Божовић и Мерниса Мустајбашић казивале цитате познатих аутора о људским правима, док је Ерниса Еровић читала стихове ауторке Аје Мулић. Професор Радоман Чечовић, путем видео линка казивао је познате стихове. Данашњи програм водиле су Амра и Махида Селимовић.

Ријечи похвале читавом пројекту  упутио је присуствујући програму представник локалне управе Милош Кљајевић.

Иначе, данашњи програм обиљежавања Свјетског дана људских права реализује се у оквиру шеснаестодневне међународне кампање „Orange the World”, коју спроводи Амбасада републике Словеније у сарадњи са Амбасадом Републике Чешке у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. maj 2024 07:22