bogata ponuda domaćih proizvoda / foto: d.j.
12/10/2024 u 07:06 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dani poljoprivrede i domaće radinosti: Međunarodna smotra okupila preko sto izlagača

Tradicionalna 24. manifestacija "Dani poljoprivrede i domaće radinosti" okupila je juče u Petnjici preko sto izlagača sa prostora desetak crnogorskih opština, kao i iz nekoliko gradova iz Srbije, Kosova i Albanije.

Na ovoj jedinstvenoj smotri na sjeveru Crne Gore, koja je prije četiri godine poprimila međunarodni karakter, poljoprivredni proizvođači, kao i proizvođači domaće radinostii, uz druženje i takmičenje, razmijenili međusobna iskustva u cilju promocije zdrave hrane i pune valorizacije prirodnih potencijala sjevera Crne Gore

Mreža Nevladinih organizacija iz Petnjice koja je, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom turizma i Opštinom Petnjica, organizovala sajam za osvajače prvog, drugog i trećeg mjesta u petnaest kategorija obezbijedili je vrijedne nagrade. Nagrade su dodijeljene na osnovu ocjene stručnog žirija kojeg su činili: Miloš Vuković, Samida Lukač i Zorica Otović.

image

ručna radinost

foto: d.j.

Tako je štand Raduna Došljaka proglašen za najbolji, a štand Erzane Arifi za najatraktivniji. Prvu nagradu za proizvodnju sira dobila je Novka Vuković. Sonji Veljić pripala je prva nagrada za jardum, a Andrijani Lekić za kajmak. Po ocjeni žirija najbolje povrće izložila je Srednja mješovita škola iz Petnjice, a voće Amar Muratović. Titula najboljeg u proizvodnji rakije pripala je Vujici Vukoviću, dok je najbolje ocijenjeno vino Budimira Miranovića. Epitet najuspješnijeg iz oblasti ljekobilja pripao je gazdinstvu Eko- čajevi Joksimović, a najbolji med izložio je Dragan Đurković.

Zdravo sa sjevera – dobro iz Crne Gore
 

Uz zahvalnost brojnim sponzorima, u ime organizatora obratila se predsjednica Uruženja "Vrijedne ruke" Sabaheta Novalić, navodeći da se za Petnjicu čulo i zahvaljujući ovoj smotri.

– Zajednička poruka sa ove smotre glasi: "Zdravo sa sjevera – dobro iz Crne Gore". Ovu poruku su na najbolji način svih ovih godina sastvaljali brojni izlagači i poljoprivrdni proizvođači koji su dali puni doprinos promociji i Petnjice i čitavog sjevera Crne Gore. Ovaj sajam bila je odskočna daska da pokažemo da je Petnjica prava oaza za proizvodnju zdrave hrane i pravi mamac za turiste koji hrle da posjete ove krajeve. Drago mi je što su to prepoznale i nadležne institucije i što nam daju podršku da sve ovo u što boljem svijetlu prikažemo svijetu – naglasila je Novalić.

Nagrade su dodijeljene i izlagačima domaće radinosti,pa je prvo mjesto u oblasti tkanja pripalo Udruženju "Vrijedne ruke" iz Petnjice, dok je najbolje pletene radove izložila Sanja Rugovac. Vanja Trifunović primila je prvu nagradu za heklane radove, a najbolji ocijenjeni učesnik iz oblasti drvoprerade je Marko Krezović. Žiri je dodijelio i nagradu za najboljeg proizvođača cvijeća i to Mejreni Agović, kao i nagradu za proizvodnju jaja Rifatu Beganoviću. Specijalna nagrada pripala je Uduženju djece sa posebnim potrebama "Oaza" iz Bijelog Polja.

Manifestaciju je otvorio generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević navodeći da ga raduje što sajam u Petnjici iz godine u godinu sve više dobija na značaju. On je najavio da će kroz kreiranje mjera agrarne politike podrška poljoprivrednicima biti još jača i izdašnija, a sve, kako je kazao, sa ciljem da se svi prirodni resursi iskoriste maksimalno.

– Raduje je što smo svi zajedno uspjeli da i preko ovog sajma afirmišemo poljoprivredu kao jednu od najznačajnijih djelatnosti na sjeveru države – naglasio je Cimbaljević.

image

posjetioci zadovoljni ponudom

foto: d.j.

O značaju smotre u Petnjici govorio je predsjednik Opštine Samir Agović, navodeći da su poljoprivredni proizvođači pokazali da na najbolji način promovišu vrijednosti sjevernog regiona.

– Naši vrijedni domaćini su još jednom na ovoj smotri pokazali da su sposobni da svojim proizvodima osvajaju probirljiva tržišta hrane – kazao je Agović.

U programu kojeg je vodila, Gorica Ćulafić, nastupili su članovi Kulturno umjetničkih društava "Duga".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. oktobar 2024 07:07