Za projekat Revitalizacije lOkV i NN mreže uloženo 430.040 eura / -(EPA-EFE/ANDRE COELHO)
16/10/2024 u 07:20 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Danilovgrad: U proјekte CEDIS-a u 2023. godini uloženo 558.777 eura

Crnogorski elektrodistributivni sistem u prošloј godini uložio јe 558.777 eura za proјekte na teritoriјi Danilovgrada.

Od tog iznosa, kako јe naznačeno u informaciјi koјa јe pripremljena za sјednicu SO Danilovgrad, za projekat Revitalizacije lOkV i NN mreže uloženo 430.040 eura, za izmještanje elektroenergetske infrastrukture uloženo je 51.014 eura, a za ostale pojedinačne investicije uloženo je 77.723 eura.

– Cijeneći značaj sigurnog i kvalitetnog napajanja električnom energijom korisnika, vodeći računa prije svega o sadašnjem stanju postojeće elektrodistributivne mreže na području opštine Danilovgrad, koje utiče na kvalitet snabdijevanja električnom energijom korisnika, CEDIS je kroz svoje investicione planove opredijelio značajna sredstva čijom realizacijom će se unaprijediti elektrodistributivni sistem, a time postići i zahtijevane standarde kada je u pitanju isporuka električne energije – piše u informaciјama.

CEDIS je realizovao i izmještanje elektroenergetske infrastrukture na saobraćanicama i magistralama. Kroz ove aktivnosti, kako se navodi u dokumentu, tokom 2023. godine uloženo je ukupno 51.014 eura bez PDV-a.

– Na izmještanja elektroenergetske infrastrukture u zoni rekonstrukcije magistralnog puta M18 Podgorica-Danilovgrad 45.827 eura, za izmјeštanje 0,4kV energetskih vodova zbog rekonstrukciјe lokalnog puta Danilovgrad–Spuž preko Martinića 1,572 eura, a za izmјeštanje 0,4kV energetske infrastrukture u trasi lokalnog puta Pažići-Spuž -Stologlav, 3.615 eura – navodi se u dokumentu.

Danilovgradska Iskra u minuloj godini prihodovala 380.846, potrošila 464.325 eura

Iz CEDIS-a su istakli probleme sa kojima se operator distributivne mreže suočava u svakodnevnim aktivnostima koji usporavaju realizaciju investicija u planiranim vremenskim okvirima, a odnose se na prostorno planska dokumenta, imovinsko pravne odnose i procedure javnih nabavki.

– U određenim slučajevima, značajan broj objekata koje je potrebno izgraditi ili rekonstruisati nije obuhvaćen prostorno -planskom dokumentacijom, a njihova izmjena zbog poznatih procedura dugo traje. U postupku rješavanja imovinsko pravnih odnosa, operator distributivnog sistema treba da izvrši eksproprijaciju, potpunu ili nepotpunu, čije rješavanje u skladu sa zakonskim rokovima traje 232 dana, dok iskustvo u praksi pokazuje da je prosječan broj dana za rješavanje poptune, odnosno nepotpune eksproprijacije značajno veći. Dugotrajne su i procedure nabavki, jer je CEDIS obveznik primjene Zakona o javnim nabavkama, naročito kada se pojave žalbeni postupci. Iz navedenog se može zaključiti da postupci odobravanja, rješavanja imovinsko pravnih odnosa i javnih nabavki značajno više traju, u nekim slučajevima i pet do šest puta više, u odnosu na vrijeme potrebno za samu izgradnju ili rekonstrukciju – navodi se u informaciјama CEDIS-a.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 07:21