Фото: ДФЦ
16/09/2021 u 12:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДФЦ: Црна Гора осјетљива на различите спољне утицаје

Из ДФЦ су казали да би у супротном, Русија и Србија могле коначно капитализовати успјех који су постигли на таласу протеста организованих од Српске православне цркве (СПЦ)

Црна Гора мора ојачати институције и вратити повјерење грађана да би очувала независност и одупрла се "малигном" руском утицају, наводи се у студији Дигиталног форензичког центра (ДФЦ), јавља агенција МИНА.

Из ДФЦ су у студији под називом Улога Русије на Балкану: Случај Црне Горе, која је представљена данас на конференцији за новинаре, оцијенили да је у тренутној констелацији снага, утицај Русије ограничен и да се чини да не би могао опредијелити прозападни политички курс Црне Горе.

Црна Гора се, како су казали, налази у веома комплексној фази демократског развоја и осјетљива је на различите спољне утицаје.

image

Фото: Иван Петровић ИПЕ (Дан)

-Да би очувала независност и одупрла се малигном руском утицају, Црна Гора мора ојачати своје институције и вратити повјерење грађана које је деградирано због лоше праксе и корупције претходне власти- каже се у студији.

Наводи се да је можда више него икада раније, Црној Гори потребно разумијевање, подршка и помоћ њених западних пријатеља, партнера и савезника, како би превазишла озбиљне изазове са различитих страна и из различитих мотива подстицаних дубоких, историјски укоријењених подјела.

Како су оцијенили из ДФЦ, у супротном, у блиској будућности, Москва би највећи успјех на Западном Балкану могла остварити управо у Црној Гори, НАТО чланици и најозбиљнијем кандидату за чланство у Европској унији (ЕУ).

-Гдје су након парламентарних избора прошле године, по дубини на веома важним позицијама инсталирани проруски кадрови, путем којих се активно ради на стварању нових и поспјешивању постојећих унутрашњих подјела између различитих етничких, националних и вјерских група, доводећи у питање све вриједности на којима је засновано црногорско грађанско, мултинационално и мултиконфесионално друштво- пише у студији.

Неопходна је, како су истакли из ДФЦ, појачана пажња западних партнера и савезника Црне Горе.

Они су казали да су потребни нова енергија и сензибилитет, како би тренутни успјех Русије да дестабилизује унутрашње прилике у Црној Гори и у њене институције и државне органе инсталира велики број лојалиста, у догледно вријеме могао бити посматран као епизода.

-У ком правцу ће се кретати развој црногорског друштва у значајној мјери зависи и какав ће однос западни партнери и савезници имати према Црној Гори- наводи се у студији.

Из ДФЦ су нагласили да је евидентно да су актуелни проблеми са којима се суочава након прве транзиције власти након 30 година, углавном снажно подстакнути управо од оних субјеката који су у перманентном сукобу са западним вриједностима и користе сваку прилику како би осујетили или макар успорили европски пут западнобалканских држава.

Како су навели, партнери Црне Горе из ЕУ и савезници из НАТО-а имају проактиван приступ када су у питању дилеме са којима се суочава црногорско друштво.

-Чини се да би њихово још снажније присуство, прије свих Сједињених Америчких Држава (САД), уз коришћење добрих дипломатских пракси у сличним ситуацијама могло допринијети превазилажењу наизглед непремостивих разлика на црногорској политичкој сцени- каже се у студији.

Оно би, како се наводи, могло допринијети анимирању укупног демократског потенцијала партија које баштине грађански концепт и залажу се за европске и евроатлантске интеграције Црне Горе.

Из ДФЦ су казали да би широком коалицијом тих странака били створени услови за функционисање стабилне парламентарне већине и обезбијеђен одлучујући искорак Црне Горе ка чланству у ЕУ, уз неопходне гаранције наставка одлучне борбе против корупције и организованог криминала и испуњавања услова из преговарачких поглавља 23 и 24.

На тај начин, како су рекли, био би елиминисан малигни утицај Русије и Србије, које посредством својих експонената имају значајан утицај на дешавања у Црној Гори у овом тренутку.

Из ДФЦ су додали да би такође била послата снажна порука свим снагама у региону које су опредијељене за европске и евроатлантске интеграције.

-Које су озбиљно уздрмане и поколебане најновијим развојем догађаја у Црној Гори, уз неизбјежни осјећај да је држава која је предњачила у процесу европских интеграција у региону и чланица је НАТО-а, на одређени начин препуштена на милост великодржавним и империјалним амбицијама других држава-оцјењује се у студији.

Из ДФЦ су казали да би у супротном, Русија и Србија могле коначно капитализовати успјех који су постигли на таласу протеста организованих од Српске православне цркве (СПЦ).

-А релативни успјех просрпских и проруских конзервативних снага на изборима од 30. августа прошле године могао би бити само прва фаза у њиховом дугорочном етаблирању и успостављању комплетне инфраструктуре у Црној Гори- наводи се у студији.

Из ДФЦ су казали да је након формирања неконзистентне, програмски некохерентне парламентарне већине, Црна Гора у протеклих годину прошла кроз веома турбулентни период.

Тај период, како су рекли, обиљежен је озбиљним погоршавањем безбједносних прилика у условима вјештачког одржавања Владе Здравка Кривокапића.

-Подржаног од десничарских антизападних структура у црногорском парламенту, које процјењују евентуалну неодлучност или пасивност западних партнера, тумачећи је као израз слабости или незаинтересованости за ситуацију у Црној Гори- навели су из ДФЦ.

Према њиховим ријечима, агресивност репрезената српског света условила је неминовну хомогенизацију грађана који Црну Гору доживљавају као своју једину државу и њиховог ванинституционалног организовања ради одбране пред перципираном опасношћу.

На тај начин, како су казали из ДФЦ, створене су претпоставке за масовне и дуготрајне протесте, који би под одређеним околностима могли прерасти и у немире са несагледивим посљедицама.

-У сваком случају, Црна Гора би била дестабилизована и на неодређено вријеме заустављена у демократском развоју на путу европских интеграција- наводи се у студији.

Црној Гори је, како су истакли из ДФЦ, неопходна још ефикаснија сарадња на свим нивоима друштва ради развоја способности за препознавање различитих форми политичке манипулације у друштву.

Из ДФЦ су рекли да је посебну пажњу потребно посветити новинарима на државном и локалном нивоу ради јачања њихових професионалних капацитета за препознавање и борбу против негативних дигиталних феномена.

-Кључну улогу у томе има Влада, која мора радити на очувању стабилности, поштовању демократских принципа и реализацији националних интереса-додаје се у студији.

Влада, како се истиче, мора правовремено и одлучно да се супротстави свим малигним страним утицајима на изборне процесе у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:17