/ - FACEBOOK
07/03/2024 u 19:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DI: Nije usvojen moratorijum na gradnju na Žabljaku, željeli smo da sačuvamo ono što je još uvijek moguće sačuvati

Predlog zaključka kluba odbornika Durmitorske inicijative (DI), o uvođenju moratorijuma na gradnju, u granicama prostorno-planske dokumentacije, sa izuzetkom PUP-a Žabljak, nije usvojen na današnjoj sjednici SO Žabljak.

Durmitorska inicijativa, kao pokret koji u svom programskom aktu ima zacrtan cilj da revidira plansku dokumentaciju, ima obavezu da se obrati svojim simpatizerima i svim građanima Žabljaka.

- U prethodnih 18 mjeseci inicirali smo i održano je nebrojano sastanaka, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, na kojima je ova tema detaljno analizirana. Učinili smo sve da se pronađe adekvatno rješenje, bili fleksibilni i nudili razne modele kako bi tretirali ovo pitanje. Nijesmo naišli na razumijevanje sa druge strane - navode iz Durmitorske inicijative.

Kako navode, svjesni svojevrsnog urbicida koji se dešava u njihovom gradu, predložili su jedan ovakav zaključak.

- Polazeći od premise da je prostor naš najveći resurs, željeli smo da sačuvamo ono što je još uvijek moguće sačuvati. Nijednog trenutka nijesmo polazili od svojih ličnih ili partijskih interesa već nas je u ovom poduhvatu vodio isključivo interes Žabljaka. Tražili smo samo da se stopira gradnja na godinu dana, dok se reviduju postojeći planovi. Planovi, koji širom otvaraju vrata da Žabljak postane crnogorski Zlatibor i Eldorado za kapital. Ako je ovo vizija razvoja opozicije i dijela pozicije, onda se nameću razmišljanja, šta dalje - saopštili su iz Durmitorske inicijative.

Durmitorska inicijativa je osnovana zbog većih ciljeva i, kako ističu, njihova borba ovdje neće stati.

- Durmitorska inicijativa njje kočničar razvoja Žabljaka, već želi da se Žabljak razvija po mjeri svojih građana, kao moderan planinski centar.

Mi ne zelimo planinsko Sutomore u našem dvorištu. Nažalost, danas smo ostali usamljeni.

Kako reče naš predsjednik opštine na našoj konvenciji predizbornoj, mi za uzor imamo neke druge Durmitorce.

Ostaje gorak ukus nakon današnje sjednice, ali nikako osjećaj poraza.

Ostaje i tonski i video zapis da je neko u jednom trenutku poželio da sredi urbanistički haos.

Mi nastavljamo našim putem. Ljudi koje je Durmitorska inicijativa delegirala na određene pozicije dosljedno i u skladu sa našom vizijom rade svoje poslove - ističu iz Durmitorske inicijative.

Ističu da nastavljaju dalje vođeni idejom održivog razvoja Žabljaka, odbacujući viziju masovnog turizma u našem gradu.

- Naši građani će vrlo brzo imati priliku da vide pogubnost važećih DUP-ova. Mi smo pokušali i svijetlog obraza stajemo pred naš narod - navodi iz Durmitorske inicijative.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:24