/ Дејана Диздар
06/09/2021 u 15:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Диздар: Цетињу и Црној Гори потребан је шири дијалог и суштинско суочавање с подјелама

Питала је зашто сви скупови нијесу забрањени када је процјењено да је ријеч о догађајима високог безбједносног ризика

Предсједница Скупштине Пријестонице Цетиње Дејана Диздар саопштила је да је друштву потребан шири дијалог и суштинско суочавање с подјелама.

- Цетињу и Црној Гори потребан је шири дијалог и суштинско суочавање с подјелама, да искрено разумијемо једни друге и прихватимо право другога на различитост, достојанство, сигурност, неповредивост физичког и психичког интегритета, слободу кретања и мирног окупљања, слободу вјероисповјести. Сва она права, која су претходна два дана у Пријестоници била „мртво слово на папиру“. Као локална управа позивали смо на разум. Позивали смо на мудрост. Позивали смо на шири дијалог. Позивали смо, прије свега, на поштовање људских права свих грађана. Добили смо прекомјену употребу силе и претежније право дијела грађана у односу на права других- истакла је Диздар.

Питала је зашто сви скупови нијесу забрањени када је процјењено да је ријеч о догађајима високог безбједносног ризика?

- Уставом Црне Горе, чије су норме више пута обезвријеђене ових дана,  јасно је наглашено да слобода испољавања вјерских увјерења, као и мирног окупљања, може се ограничити само ако је то неопходно ради заштите живота и здравља људи, јавног реда и мира, као и осталих права зајемчених највећим правним актом. Јуче смо сви као друштво изгубили. Ко год да је јуче осјећао да је „извојевао побједу" данас мора, ако ишта људско у себи има, осјећати стид. Не гради се срећа на туђој несрећи- навела је она.

Поручује да не постоји грађанин и грађанка који су јуче били на Цетињу, а да нијесу осјетили на сопственој кожи шта значи прекомјерна употријеба силе – сузавац и гумени меци на голоруки народ који воли своје.

- То не могу пребрисати ПР реченице из славодобитне реторике носилаца власти, истих оних који нас небројено пута позиваше „на мир и помирење“.  Тај 5. септембар треба да нам буде лекција за данас и сјутра – како да кренемо напријед на здравим основама, а не на подјелама, кршењу људских права и насиљу. Да би кренули тим путем, морају се заборавити лични интереси и увјерења, јер би у свакој прилици општи интерес требало да има превагу. Ово се посебно односи на носиоце власти и све јавне функционере. Заједнички изазов је да као друштво покажемо зрелост и разум, да докажемо да на Цетињу и у Црној Гори не треба да постоје грађани другог реда, који су маргинализовани и обесправљени због личних својстава, опредјељења или увјерења. Само тако можемо напријед, уз широки дијалог и уз постављање јасне стратегије превазилажења подјела у друштву- навела је Диздар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:42