Дјечака из Расова ујео пас / -Приватна архива
25/09/2021 u 07:00 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дјеца на мети чопора паса луталица

Најновији напад забиљежен је прије неколико дана у Расову када је чопор насрнуо на четворогодишњег Е.М. којег је пас ујео за ногу наносећи му повреде

Четворогодишњег Е.М. из Расова прије неколико дана у школоском дворишту ујео је пас луталица. Дјечаку је помоћ указана у Хитној медицинској служби, гдје су му констатоване повреде и упућен је на кућно лијечење уз љекарски надзор.

Из Невладине организације "Нови пут" су саопштили да им је пријављен случај, али и да није једини јер се напади паса у Расову често дешавају с обзиром на то да се ради о једном од најфреквентнијих насеља, у којем је регистрован велики број напуштених паса.

– Дјечак се са дванаестогодишњим братом играо у школском дворишту, а у повратку кући на њих је насрнуо чопор паса. Један од њих је успио да угризе дјечака за ногу, а у помоћ му је прискочио старији брат и некако успио да растјера остале псе. Пуком сређом су се одбранили и спасили тежих последица – саопштили су из те НВО.

Наводе да су у више наврата у континуитету упозоравали надлежне службе на опасност од паса луталица, али нико им није одговорио на апеле нити се позабавио овим проблемом.

– Питање је дана када ће се десити сличан случај, а претпостављамо да би само трагичан исход био повод за реакцију надлежних – поручили су из НВО "Нови пут".

Од почетка године у азилу 159 напуштених животиња

Раденко Вујошевић за "Дан" каже да су од почетка године у азил у Беранама допремили укупно 159 паса луталица, и да се за свакога мора платити 1`20 еура, плус ПДВ.

– Свакодневно то радимо и у Беране одведемо половину паса од укупног броја колико их је у општинамас на сјеверу Црне Горе. Ово се, ипак, мора зауставити и позивам надлежне установе, посебно полицију, да се поведе више рачуна о онима који псе допремају из других општина. Морамо сачувати грађане, посебно млађу популацију – казао је Вујошевић.

Додаје да имају 100 запослених не би стигли да уклоне псе који се последњих дана појављују.

Чопори паса на бјелопољским улицама су честа појава, а пораст броја напуштених животиња биљежи се почетком школске године, када су посебно угрожена дјеца која иду школу. На мети напада паса луталица су неријетко и животиње, али ипак највећа опасност пријети малишанима који се не могу сами одбранити.

С друге стране, на улицама се неријетко затекну и лешине паса, које несавјесни возачи након што их ударе оставе на лицу мјеста, не покушавајући да им евентуално помогну или их уклоне са улице.

– Лешина пса којег је ударило ауто неколико дана се налазила поред улице, наочиглед бројних пролазника, посебно дјеце из оближње Основне школе "Владислав Слободанов Рибникар". Обавијестили смо Комуналну полицију која је сачинила записник и позвала надлежне из предузећа Комунално Лим који су га уклонили. Како се овакве стари не би више дешавале, наддлежни морају хитно нешто предузети – истичу из НВО "Нови пут'".

Директор предузећа Комунално Лим Раденко Вујошевић каже да раде све како би заштитили грађане од паса луталица, али и нагласио да се њихов број из дана у дан енормно повећава.

– Ми псе након хватања одвозимо у азил у Беране, на основу уговора који смо са њима склопили, а зашта се издвајају позамашна средства. Такође, радимо и на враћању паса власницима, али ми не можемо ни уклонити толико паса колико их се појави. Одговорно тврдим на основу изгледа паса који су добро ухрањени да их неко довози са стране и оставља на подручју наше општтине. Није ријеч само о градском и приградском подручју, села су пуна паса луталица – казао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:02