Бар ће добити азил / - Општина Бар
28/10/2021 u 18:05 h
Д.С.Д.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

До идућег љета Бар ће имати азил за животиње

Потреба за изградњом азила, односно склоништа за напуштене животиње у Бару постоји дужи низ година, а главни разлог због којег су Барани толико чекали на изградњу овог објекта јесте одабир локације

Склониште за напуштене псе које ће бити изграђено у мјесту Куфин, на граници барске и будванске општине, биће простор у којем ће пси и мачке луталице бити третирани на најхуманији начин, по принципу, Ухвати, стерилиши, пусти, и по препорукама Свјетске организације за заштиту животиња. Овај објекат, чији се завршетак градње може очекивати до љета, имаће капацитет да прихвати до 75 животиња, од чега је једна петина предвиђена за мачке луталице, а остатак за псе. За идејно рјешење била је задужена пројектантска фирма Баскетинг, а отварање понуда извођача планирано је за 26. новембар.

Потреба за изградњом азила, односно склоништа за напуштене животиње у Бару постоји дужи низ година, а главни разлог због којег су Барани толико чекали на изградњу овог објекта јесте одабир локације. Како је казала помоћница секретара Секретаријата за уређење простора Даринка Мартиновић Милошевић, азил сви желе, али нико га не жели у свом сусједству. Локација Куфин одабрана је јер, како додаје, одговара свим параметрима, удаљена је од насељених подручја и била је најповољнија, па је овај предлог и усвојен од стране барских одборника.

Од стране НВО, како истиче Мартиновић Милошевић, затражено је да азил не смије да буде мучилиште, како пракса показује.

- Склониште за напуштене животиње функционисаће по принципу Ухвати, стерилиши, пусти, након чега ће пси бити чиповани и праћени. Такође, имајући у виду то да одређен број власника оставља своје псе, предвидјећемо посебне мјере, тачније санкције, за такве ситуације  - истакла је Мартиновић Милошевић.

Осим што ће азил бити привремени дом за напуштене псе и мачке и мјесто гдје ће они који желе моћи да дођу и удоме животињу, имаће и едукативни карактер. Како је појаснила Мартиновић Милошевић, централни дио објекта замишљен је као атријум гдје ће наши суграђани и сви посјетиоци бити у прилици да уче о животињама.

- Отишли смо корак даље. Ово неће бити само склониште за животиње, већ и један својеврсни едукативни центар, гдје ће предшколске и школске установе моћи да организују туре мањег обима, да се дјеца упознају са тим шта се дешава у оваквим установама, како се треба понашати према псима. Моћи ће да осјете шта је пас, да науче како се храни, на који начин треба да се третирају животиње, и то је, сматрамо, са оваквим пројектом и постигнуто – казала је, напоменувши да је Општина током припреме пројекта консултовала и струку, уважене су сугестије невладиног сектора, испоштовани су правилници и закони.

Говорећи о датуму отварања објекта, Мартиновић Милошевић је истакла да је тендером предвиђен рок од 150 радних дана, те да би до љета Бар могао имати изграђено склониште.

Она је нагласила да је Општина Бар изузетно задовољна са сарадњом са Баскетинг и да се радује скором почетку радова на изградњи овог објекта.

Испред компаније Баскетинг, главни инжињер Ивана Добрковић казала је да се објекти овакве намјере раде ријетко, те да су уложени  вријеме, воља и жеља, како би настао објекат са хуманом сврхом.

– Ово склониште представљаће западну капију града, односно, оно ће бити први објекат на који се наизлази када се уђе у барску општину. Имајући на уму ту чињеницу, потрудили смо се да се објекат у највећој мјери уклопи у постојећи предио, да има медитерански дух, фину структуру и фасаду - казала је Добрковић.

Она је нагласила локација има 6.450 метара квадратних, те да се посебно водило рачуна о зеленилу које ће окруживати објекат, напоменувши да ниједно дрво неће бити уклоњено.

- Напротив, чак су планирани засади зеленила, а густ, зелени фонд нијесмо жељели да дирамо. Најодговорније могуће смо се понашали према окружењу, а зеленило ће бити и визуелна и звучна баријера према саобраћајници – истакла је Добрковић.

Појаснивши концепт објекта, Добрковић је казала да унутрашњи дио има јавну функцију, односно да је предвиђен за посјетиоце и да је едукативног карактера, а да га окружују административна зграда, ветеринарска амбуланта и дио предвиђен за боксове. У њима ће, како је нагласила, пси боравити највише до мјесец дана, осим у случајевима када је неопходан даљи медицински третман. Пси ће, након стерилизације и лијечења, бити враћени или на локацију са које су узети или удомљени.

Директор „Ловство Бар” Марко Брњада истакао је да су приликом реализације пројекта изузетну помоћ имали од стране НВО Шапице и Сунчани сат, као и Ветеринарске амбуланте „Цанис“ .

У претходна четири мјесеца, истакао је Брњада, у сарадњи са поменутим организацијама и амбулантом, стерилисано је око 70 паса, од којег броја је дио већ удомљен. Ово је показатељ, увјерен је Брњада, да ће систем по којем ће функционисати азил, бити ефикасан.

Склониште које ће бити изграђено на Куфину биће, како је истакао, врло модерно и врло функционално.

- Нама је припала обавеза, којом је указано и повјерење које ћемо оправдати тако што ћемо склоништем управљати на начин да свима буде част да се похвале примјером како треба и како се мора. Од самог старта давали смо допринос како у проналажењу локације, тако и у проналажењу најбољег модела за идејно рјешење склоништа које ће бити и модерно и функционални и безбједно, и за раднике и за посјетиоце за које се надамо да ће их бити у великом броју, имајући у виду интересовање које је до сада показано - казао је Брњада.

Локација на Куфину намјерно одабрана

- Прије свега, у питању је приступачна локација. На тај начин, скинућемо стигму која је била присутна да ловци неће лијепо управљати склоништем, односно да се неће односити лијепо према животињама. Показали смо вољу, а показали смо и стручност, јер гарантујем да располажемо са радницима и кадровским капацитетом, који ће уз евентуалну надоградњу, моћи да одговори свим обавезама које ће овај посао да нам наметне - каже Брњада.

Испред НВО „Шапице” говорила је Милица Лековић, која је похвалила сарадњу са Општином Бар, посебно господином Брњадом и предсједником Општине Душаном Раичевићем, као и предсједником партије Бирам Црну Гору Радомиром Новаковићем Цаканом, истакавши да је изградња азила пројекат важан на више нивоа – од обезбијеђивања адекватних услова живота за псе и мачке луталице, до боље слике о Бару као туристичком мјесту.

– Са овим склоништем, сигурна сам, добићемо мјесто гдје ће власници моћи да оставе своје псе које више не желе, што се дешава у великом случају, већ их оставе на улици. Склониште ће помоћи за стерилизацију, јер се на тај начин смањује будући број паса на улицама и представљаће мјесто гдје ће људи бити у прилици да удоме стерилисану и здраву животињу – казала је Лековић.

Лековић је казала да ће склониште бити прилика за ученике ветеринарског одсјека у Средњој мјешовитој школи да на најбољи начин одраде професионалну праксу, прије стицања звања ветеринарских техничара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:43